Naar inhoud springen

Corruptie bij Petróleos de Venezuela

Uit Wikinieuws
Klik hier om zelf een nieuwsartikel te schrijven.

23 december 2017 

Corruptie bij Petróleos de Venezuela

Petróleos de Venezuela (PDVSA), het grootste olieconcern van Zuid-Amerika en van groot politiek en economisch belang voor Venezuela, is het middelpunt van een corruptieschandaal. Volgens de Spaanse krant El País zijn meerdere ministers van vorige regeringen van Hugo Chávez betrokken bij bonusbetalingen voor opdrachten van buitenlandse oliebedrijven. Deze transacties zouden zijn verlopen via Andorra, een dwergstaatje tussen Spanje en Frankrijk.

In Venezuela wordt al enige tijd onderzoek gedaan rondom het olieconcern en er zijn al een aantal mensen opgepakt. Het onderzoek richt zich op bij elkaar vijftig personen. President Nicolás Maduro noemt het een "olierevolutie". In het schandaal worden twee vertrouwelingen van Chávez genoemd, Nervis Villalobos en Javier Alvarado (es), en familieleden van het concern. In november werd Nelson Martínez opgepakt, de voormalige minister voor Olie en Mijnbouw die aan het hoofd van PDVSA stond. De genoemde bedragen zijn buitengewoon hoog.

Bronnen

[bewerken]
Wikinieuws-logo
Wikinieuws-logo
Dit artikel is een gedeeltelijke of complete vertaling van « Korruption bei Ölkonzern in Venezuela », afkomstig van Wikinieuws (de) onder licentie Creative Commons Attribution 2.5 in zijn versie van 20 december 2017.