Coronatoegangsbewijs in Nederland wordt verplicht
17 september 2021
In Nederland wordt vanaf volgende week voor iedereen vanaf 13 jaar op veel plekken in de openbare ruimte het kunnen tonen van een geldig coronacertificaat verplicht indien men toegang wil krijgen. Deze nieuwe maatregel betreft in het bijzonder de horeca, evenementen zoals festivals en sportwedstrijden evenals de sectoren kunst en cultuur (bioscopen, theaters e.d.). Het coronacertificaat kan een recente negatieve test zijn, òf een bewijs dat men is gevaccineerd tegen COVID-19 dan wel hiervan is hersteld. Het toegangsbewijs kan digitaal zijn (de CoronaCheck-app is speciaal hiervoor ontworpen) of worden uitgeprint.
Het kabinet heeft deze nieuwe coronamaatregel dinsdag bekendgemaakt tijdens een nieuwe persconferentie over de coronamaatregelen in Nederland. Een meerderheid van 70 Kamerleden binnen de Tweede Kamer (van VVD, D66, CDA, PvdA en eenmansfractie Liane den Haan) stemde voor het verplicht maken van een coronacertificaat (een maatregel die in veel andere Europese landen al eerder is doorgevoerd), terwijl 58 Kamerleden (onder meer van PVV, ChristenUnie, de SP, GroenLinks, Partij voor de Dieren, Volt, BBB, Forum, de Groep-Van Haga, SGP en eenmansfractie Pieter Omtzigt) tegenstemden.
Het verplichte coronatoegangsbewijs geldt vanaf 25 september. De regel dat men in het fysieke sociale contact een onderlinge afstand van anderhalve meter dient aan te houden (ook wel bekend als de "anderhalvemetersamenleving") komt op die datum te vervallen.
Inmiddels heeft het kabinet ermee ingestemd dat het verplichte coronacertificaat niet gaat gelden voor terrasbezoekers, hoewel dit aanvankelijk wel de bedoeling was. Een meerderheid binnen de Tweede Kamer stemde donderdag echter voor het maken van deze uitzondering.
Er komt veel kritiek op het verplichte coronatoegangsbewijs. Veel horecaondernemers denken dat de maatregel in de praktijk moeilijk te handhaven zal zijn. Verschillende burgemeesters hebben al verklaard "alleen bij excessen" te zullen optreden. Ook de burgemeester van Amsterdam, Femke Halsema, heeft aangegeven de QR-verplichting niet actief te zullen handhaven. Hiermee streek zij VVD-kamerlid Aukje de Vries tegen de haren in.
Minister Ferdinand Grapperhaus heeft de gemeenten beloofd dat er, om het handhaven in de horeca gemakkelijker te maken, extra mensen in de horeca zullen worden ingezet (zoals beveiligers die de QR-code moeten scannen).
Bronnen
[bewerken]- NOS Nieuws, "Kabinet volgt wens Kamer: geen coronapas nodig op terras", 17 september 2021
- Het Parool, "Tweede Kamer wil terras uitzonderen van QR-plicht, wel krappe steun voor kabinetsplan", Niels Klaassen, Peter Winterman, 16 september 2021
- NOS Nieuws, "Verplicht coronatoegangsbewijs gaat door, geen QR-code op terras", 16 september 2021
- Het Parool, "Ook Nederland gaat aan de coronapas. Hoe werkt dat precies?", Thomas Dillemma, 15 september 2021
- Rijksoverheid, "Nederland verder open met coronatoegangsbewijs", 14 september 2021