Naar inhoud springen

Condoleezza Rice in Europa

Uit Wikinieuws
Klik hier om zelf een nieuwsartikel te schrijven.

6 december 2005 
Vandaag begint de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken aan haar rondreis door Europa. Vandaag doet ze Berlijn aan en heeft onder andere een gesprek met de nieuwe Duitse kanselier Angela Merkel. De volgende dagen gaat Rice nog naar Boekarest, Kiev en Brussel.

Deze reis komt er naar aanleiding van de aanhoudende geruchten over vermeende CIA-vluchten (die gebruik maken van Europese luchthavens) waarmee ze terreurverdachten naar gevangenissen zouden transporteren waar ze gemarteld zouden worden.

Dit alles werd tot nu toe nog nergens bevestigd en wordt vooral gestaafd door geruchten en mensen die zeggen dat ze bewijzen hebben. Het ziet er ook naar uit dat de Amerikaanse minister het er ook niet met veel woorden over gaat hebben.

Ondertussen heeft de Europese Raad ook een onderzoeker aangesteld die moet nagaan of Europese lidstaten mensenrechten hebben geschonden door mogelijke folteringen toe te laten op hun grondvlak. Indien ze dit gedaan hebben, dan kan dit ernstige gevolgen hebben voor hun stemrechten in de Europese Unie (dit zouden ze tijdelijk kwijt kunnen geraken).

Bronnen[bewerken]