Naar inhoud springen

Concert in Maassilo afgelast na aanwijzingen voor terreurdreiging

Uit Wikinieuws
Klik hier om zelf een nieuwsartikel te schrijven.

23 augustus 2017 

Concert in Maassilo afgelast na aanwijzingen voor terreurdreiging

Een concert van de Californische rockband Allah-Las dat vanavond zou worden gehouden in de Rotterdamse Maassilo, is op order van de politie afgelast omdat er aanwijzingen zijn voor een mogelijke terreurdreiging. Iets na 19:00 werd besloten het gebouw te ontruimen, op een moment dat er nog niemand was behalve de bandleden en de medewerkers. Om 19:41 twitterde de concertzaal over een terreurdreiging. Het terrein werd geheel afgezet en de bandleden zijn onder politiebewaking afgevoerd naar een veilige plek. Concertbezoekers die arriveerden werden weggestuurd. De ontruiming verliep verder rustig, men had begrip voor de beslissing.

Burgemeester Ahmed Aboutaleb gaf omstreeks 21:50 in een persconferentie iets meer uitleg. Omstreeks 17:30 kwam er een melding binnen van de Spaanse politie over een geplande aanslag die tijdens het concert zou plaatsvinden. Op de Mijnsherenlaan − in de buurt van de concertzaal − werd vanavond een op opvallende wijze heen en weer rijdend wit busje met een Spaans kenteken gesignaleerd. In de laadruimte van het busje bleken gasflessen te zitten. De chauffeur van het busje − een Spanjaard− is aangehouden voor verhoor, maar op dit moment zou hij geen verdachte zijn. Het busje wordt nader onderzocht door de EOD. Ook de DSI is aanwezig.

Update 24 augustus 2017 

De aangehouden bestuurder van de bestelbus was dronken en is niet langer verdacht. Hij blijkt monteur te zijn, dus voor de gasflessen had hij gewoon een logische verklaring. In het busje is verder ook niets verdachts aangetroffen. Vannacht is de antiterreureenheid in Noord-Brabant echter wel de woning van een 22-jarige man binnengevallen in verband met de mogelijke terreurdreiging. Deze man is aangehouden voor verhoor en blijft voorlopig vastzitten.

Bronnen[bewerken]