Naar inhoud springen

Compromis over voorverkiezingen Democraten

Uit Wikinieuws

31 mei 2008 

Democratische voorverkiezingen in de staat Washington

In Washington in de Verenigde Staten heeft een interne partijcommissie van de Democraten op 31 mei 2008 een compromis-oplossing bereikt voor het al dan niet meetellen van de voorverkiezingen in Florida en Michigan, die oorspronkelijk ongeldig waren verklaard omdat deze staten de voorverkiezingen tegen de afspraak in hadden vervroegd, en waar Barack Obama in Michigan niet op de stemlijst stond. Besloten is dat de gedelegeerden uit de twee staten wel zullen worden toegelaten tot de Democratische conventie eind augustus in Denver, maar dat ze maar een halve stem krijgen. Bovendien werden voor Michigan 59 gedelegeerden toegewezen aan Obama, tien minder dan aan Hillary Clinton.

Voor Clinton betekent dit een voordeel, aangezien zij in beide staten de voorverkiezingen won, maar haar aanhangers, van wie een deel naar Washington was gekomen om te demonstreren voor het volledig meetellen van de stemmen, waren ontevreden over het bereikte compromis. Vertegenwoordigers van Clinton lieten weten het niet eens te zijn met de beslissing over Michigan.

Obama liet weten wel blij te zijn met het bereikte akkoord. Hij ligt nu nog steeds voor op Clinton en hoopt komende dinsdag, als de voorverkiezingen in South Dakota en Montana zijn geweest, de Democratische nominatie voor de presidentsverkiezingen te kunnen opeisen.

Bronnen[bewerken]