Communicatie in de BES-gemeenten niet altijd gegarandeerd

Uit Wikinieuws
Klik hier om zelf een nieuwsartikel te schrijven.

23 september 2017 

Communicatiestation op nabij gelegen Sint Maarten

Communicatie in de BES-gemeenten niet altijd gegarandeerd

Uit een onderzoek blijkt dat de communicatie op Bonaire, Sint Eustatius en Saba redelijk op orde is, maar niet altijd onder alle omstandigheden is gegarandeerd. Het onderzoek werd in opdracht van het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum uitgevoerd door de Universiteit Twente met de Universiteit van Curaçao en de Saxion Hogeschool.

Het onderzoek werd afgerond, net voordat de orkaan Irma over de bovenwindse eilanden trok (met Sint Maarten en zonder Bonaire). In eerste instantie viel alle communicatie uit en was die op de twee Nederlandse gemeenten Sint Eustatius en Saba vrij vlot weer op orde. De autonome land Sint Maarten bleef enkele dagen verstoken van communicatie met de buitenwereld.

In het wetenschappelijke onderzoek kwam al naar voren dat er problemen in de communicatie en informatieverspreiding konden ontstaan tijdens rampen en crises. In het onderzoek werden een groot aantal communicatiemiddelen meegenomen, variërend van telefoons en marifoons tot radio, televisie en internet. De kwetsbaarheden komen door technische factoren en de geografische ligging. Daarnaast spelen economische keuzes een rol. Het rapport komt met een aantal oplossingen en aanbevelingen.

Bronnen[bewerken]