Naar inhoud springen

Commissie adviseert wijziging kiesstelsel aan Bouterse

Uit Wikinieuws
Klik hier om zelf een nieuwsartikel te schrijven.

31 maart 2018 

Commissie adviseert wijziging kiesstelsel aan Bouterse

Een commissie onder leiding van oud-president Jules Wijdenbosch (NDP) adviseert president Bouterse (NDP) het kiesstelsel te wijzigen. Het huidige kiesstelsel werd dertig jaar geleden geïntroduceerd. Bij het onderzoek zijn partijen uit De Nationale Assemblée, politieke organisaties en deskundigen betrokken.

VHP-leider Chan Santokhi had hier in november vorig jaar al eens om gevraagd. Omdat de maatschappij en de geografische spreiding in dertig jaar tijd veranderde, zou de kieswet er ook op aangepast moeten worden, zo was zijn redenering. Bouterse liet toen weten er geen behoefte aan te hebben het kiesstelsel te wijzigen.

Nu het advies er ligt, wordt het gesteund door de NDP. PL-leider Paul Somohardjo protesteert echter tegen het eindadvies en verwijt de commissie de politieke partijen niet bij het eindstuk te hebben betrokken. Uit onvrede over de gang van zaken was Somohardjo uit de laatste bespreking met de commissie gelopen. Hij spreekt van een dictatoriale stap die ervoor bedoeld is om voordeel te binnen te halen voor de NDP. Ook andere partijen die aan de besprekingen hebben deelgenomen zijn verbaasd over het plotselinge advies. Stanley Raghoebarsing (VHP) vindt het daarbij niet van goed bestuur getuigen dat hij via de media moest horen dat het rapport aan de president overhandigd was.

Naast voorzitter Wijdenbosch bestond de presidentiële commissie Evaluatie Kiesstelsel uit Raymond Landbrug, Maya Manohar, Ceciel Pinas, Aroon Samdhjawan, Isaak Soerokarso en Edith Tilon.

Bronnen[bewerken]