Naar inhoud springen

Colombia treedt toe tot OESO en NAVO

Uit Wikinieuws

27 mei 2018 

Colombia heeft een uitnodiging van de 36 lidstaten van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) gekregen om toe te treden. Dit werd vrijdag naar buiten gebracht door de OESO en door de Colombiaanse president Juan Manuel Santos zelf. Daarnaast maakte de president bekend dat hij tot overeenstemming is gekomen met 28 lidstaten om toe te treden tot de Noord-Atlantische Verdragsorganisatie (NAVO). Wanneer dit bewaarheid wordt, zal Colombia het eerste Zuid-Amerikaanse land zijn dat toetreedt tot deze militaire alliantie. Het gaat om een toetreding als "globale partner" en Colombia zal niet deel hoeven nemen aan militaire operaties.

Santos was vorig jaar winnaar van de Nobelprijs voor de vrede, nadat hij vrede had weten te sluiten met de rebellenbeweging FARC. De president wil dat het land een actieve internationale partner wordt, omdat problemen steeds mondialer worden.

De gemeenschappelijke belangen voor Nederland en Colombia liggen voor een belangrijk deel in het Caribische deel van het koninkrijk, vooral wat betreft gezondheidszorg. Bijvoorbeeld worden bijna alle patiënten die niet op Bonaire behandeld kunnen worden al sinds jaren overgevlogen naar medische centra in Bogota en Medellín.

Bronnen

[bewerken]