Naar inhoud springen

Clinton wint onverwacht in New Hampshire

Uit Wikinieuws
Klik hier om zelf een nieuwsartikel te schrijven.

8 januari 2008 

Clinton wint onverwacht in New Hampshire

In de voorverkiezingen voor het presidentschap in de staat New Hampshire heeft voormalig first lady Hillary Clinton op haar beurt een verrassende overwinning geboekt. Vorige week was haar voornaamste rivaal Barack Obama haar in de staat Iowa nog ruimschoots voor tijdens de eerste "primary", waarin de twee grootste partijen van Amerika elk op zoek gaan naar hun kandidaat voor de presidentsverkiezingen van dit jaar. Vandaag klopte Clinton - tegen alle peilingen in - haar rivaal met de bescheiden voorsprong van 39 tegen 36 procent. John Edwards, de derde Democratische kandidaat, bleef steken op 17 procent en lijkt nu reeds uitgeteld.

Voor Clinton is de zege meer dan welkom. Na haar onverwachte nederlaag vorige week zat ze even in een emotioneel dipje en dreigde bovendien de geldstroom - essentieel voor een Amerikaanse verkiezingscampagne - stil te vallen. Nu lijkt ze weer op volle toeren te draaien voor een tweestrijd met Obama. Die feliciteerde Clinton met het "uitzonderlijke werk dat ze had verricht". De situatie doet denken aan Bill Clinton, Hillary's echtgenoot, die in '92 de bijnaam "Comeback Kid" kreeg door na een nederlaag in de eerste voorverkiezingen toch te winnen.

Bij de Republikeinen won John McCane voor Mitt Romney. Voor McCane, die in Iowa geen campagne voerde om zich op New Hampshire te concentreren, is deze overwinning wellicht meer dan welkom. Grote afwezige was echter Rudy Giuliani, die zich op andere staten concentreert. Zolang deze niet mee het strijdperk betreedt, blijft het bij de Republikeinen kofiedik kijken.

Michigan en South Carolina zijn de volgende staten met primary's. Maar het hoofddoel wordt nu Super Tuesday op 5 februari, wanneer meer dan twintig staten tegelijk voorverkiezingen zullen houden.

Bronnen[bewerken]