Naar inhoud springen

ChristenUnie blokkeert besluit Bussemaker over selectie embryo's

Uit Wikinieuws

31 mei 2008 

De ChristenUnie heeft het besluit van PvdA-staatssecretaris van Volksgezondheid Jet Bussemaker om de selectie van embryo's ter voorkoming van ernstige vormen van erfelijke kanker toe te staan, geblokkeerd. Bussemaker stuurde hierover maandag een brief naar de Tweede Kamer, maar zij had hierover niet van te voren talkd met minister Ab Klink van Volksgezondheid. De staatssecretaris heeft het besluit vrijdag ingetrokken en de kwestie zal nu eerst in het kabinet behandeld worden, waarna een nieuw standpunt volgt.

De kwestie ligt gevoelig bij de christelijke partijen in de regering. Selectie van embryo's op afwijkende genen bij ivf is nu alleen toegestaan als deze genen zeker zullen leiden tot levensbedreigende ziekten, zoals de ziekte van Huntington of de ziekte van Duchenne. Alleen gezonde embryo's worden dan teruggplaatst in de baarmoeder. Bussemaker meende dat haar besluit alleen een technische toevoeging aan de bestaande praktijk was, maar de ChristenUnie wijst erop dat niet voor 100 procent zeker is dat de betreffende genen zullen leiden tot borst- of darmkanker.

De ChristenUnie is tegenstander van ivf en embryoselectie, omdat daarbij de niet-gebruikte embryo's worden vernietigd. De partij wil de bestaande praktijk niet ter discussie stellen, maar is tegen verruiming van de mogelijkheden van selectie.

Premier Jan Peter Balkenende zei vrijdagmiddag dat er veel menselijke, medische en ethische aspecten in het geding zijn en stelde dat Bussemaker nu ook vindt dat de kwestie eerst door het kabinet behandeld moet worden. Het CDA twijfelt over de vraag of verruiming van de mogelijkheden van selectie moet worden toegestaan. De PvdA is wel voorstander. PvdA-partijleider en vicepremier Wouter Bos sprak vrijdag van "een goede brief".

Bronnen[bewerken]