Naar inhoud springen

Chris Froome zo goed als zeker van winst Giro

Uit Wikinieuws

26 mei 2018 

Na de twintigste etappe van de Ronde van Italië 2018 lijkt het waarschijnlijk dat Chris Froome de eindwinst in de ronde gaat behalen. Het lukte Tom Dumoulin vandaag niet om de Brit te passeren in het algemeen klassement. De etappe werd gewonnen door de Spanjaard Mikel Nieve. Nederlander Robert Gesink kwam als tweede over de finish.

De etappe van vandaag was 214 km lang en startte in Susa. Naarmate de etappe vorderde vormde er een kopgroep van 28 renners. Deze werd al snel kleiner tijdens de eerste beklimming en bestond op de top nog maar uit negen man. Tijdens de tweede beklimming wist Mikel Nieve te ontsnappen en bereikte alleen de top. De achtervolgende groep, waaronder Robert Gesink, had inmiddels ongeveer 2 minuten achterstand op de Spanjaard. De Nederlander kreeg even materiaalpech, maar kon even later weer aansluiten en haalde de groep zelfs in. Ondertussen lag het peloton ongeveer 6 minuten achter op Nieve, maar was daar wel de strijd voor de eindwinst losgebarsten. Dumoulin probeerde meerdere malen aan te vallen, maar dit werd telkens door Froome tegengehouden. Toen besloot de Brit zelf maar te versnellen en dat lukte hem wel. Dumoulin kon met de hulp van ploeggenoot Sam Oomen nog wel terugkomen, maar zijn pogingen Froome te passeren bleven onsuccesvol. Kort voor de finish ging Froome Dumoulin opnieuw voorbij en vergrootte hij zijn voorsprong op Dumoulin naar 49 seconden.

In het algemeen klassement staat Froome dus nog steeds op plaats 1. Dumoulin staat tweede met een achterstand van 49 seconden. De grote verliezer van de dag is Thibaut Pinot, die pas 45 minuten en 32 seconden na etappewinnaar Nieve binnenkwam. Hierdoor zakt hij van de derde naar de zestiende plek. De nieuwe renner op 3 is de Colombiaan Miguel Ángel López. In de top 10 vinden we nog één andere Nederland, Sam Oomen bevindt zich op plaats 9.

Morgen wordt de laatste etappe gereden, een vlakke rit door Rome. Doordat het een vlakke rit is zullen hier geen veranderingen voor het klassement plaatsvinden. De Giro zal dit jaar waarschijnlijk afgesloten worden met een eindsprint.

Bronnen[bewerken]