Naar inhoud springen

Chris Froome pakt roze trui

Uit Wikinieuws

25 mei 2018 

Chris Froome heeft de roze trui behaald na het winnen van de negentiende etappe in de Giro d'Italia. Tom Dumoulin staat nog steeds tweede, met nu een achterstand van 40 seconden op de nieuwe leider in het algemeen klassement.

De bergetappe startte in Venaria Reale en was 184 km lang. Tijdens de klim op de Colle delle Finestre nam Team Sky het voortouw en voerden zij het tempo flink op. Hierdoor moest Simon Yates lossen en kon ook Domenico Pozzovivo, de nummer drie in het klassement, het niet meer bijhouden. Chris Froome ging ervandoor en wist al snel een voorsprong van 3 minuten op de groep van Dumoulin op te bouwen. Ondertussen werd de achterstand van Yates steeds groter, het werd al meer dan een kwartier. Froome bleef de resterende 80 kilometer tot de finish alleen op kop rijden. Dumoulin kwam pas 3 minuten en 23 seconden later binnen. Yates bereikte uiteindelijk pas 38 minuten en 51 seconden later dan Froome de eindstreep.

In het algemeen klassement is Froome dus de nieuwe leider. Tom Dumoulin behoudt de tweede plek, met een achterstand van 40 seconden. Op de derde plaats staat nu de Fransman Thibaut Pinot, die 4 minuten en 17 seconden achterloopt op Froome. De vorige roze trui-drager Yates is inmiddels afgezakt naar de 18e plaats, met een achterstand van 35 minuten en 42 seconden.

Er zijn nog maar twee etappe's in de Giro dit jaar. Morgen wordt er een zware bergetappe gereden, die waarschijnlijk de beslissing zal maken over wie de Giro dit jaar wint. Zondag is de laatste etappe in Rome. Dit wordt een vlakke etappe waar weinig veranderingen worden verwacht.

Bronnen[bewerken]