Chinese raket naar de achterkant van de maan
9 december 2018
China heeft met succes een raket gelanceerd die een landingssonde naar de achterkant van de maan moet brengen. Hoewel de maan reeds door vele satellieten is bezocht, en er zelfs Amerikanen op de Maan hebben gelopen, is er nog nooit een landingssonde op de achterkant geland. De belangrijkste reden is dat de achterkant van de maan vanaf de Aarde altijd onzichtbaar is, er is dus ook geen communicatie met de maanlander mogelijk. Om toch met de maanlander te communiceren heeft China in mei 2018 reeds een satelliet gelanceerd die als tussenstation gaat functioneren. Deze satelliet is uitgerust met een Nederlandse antenne.
Met deze Chang'e 4-missie (Chang'e is de godin van de maan in de Chinese mythologie) wil China laten zien waartoe het qua ruimtevaarttechniek in staat is. Tevens zal er een wetenschappelijk onderzoek verricht worden. De maanlander, die volgens China over 27 dagen op de maan aankomt, heeft een rover aan boord die de maan gaat verkennen. Verder wordt de samenstelling van de grond onderzocht om te zien of die afwijkt van de voorzijde van de maan. Het uiteindelijke doel van de Chinese ruimtevaart is om opnieuw mensen naar de maan te brengen.
3 januari 2019
Volgens plan is Chang'e 4 veilig geland op de achterkant van de maan, in de Von Kármánkrater gelegen in de Zuidpool-Aitken-bekken. Hoewel de ruimtelander reeds na enkele dagen na de lancering aankwam bij de maan, kon er pas geland worden nadat er voldoende zonlicht op de landingsplaats viel. Dat heeft de lander nodig om te kunnen landen. Kort na de landing heeft het ruimtevoertuig de eerste afbeeldingen naar de aarde gestuurd. Als alles goed gaat zal Chang'e 4 drie maanden lang onderzoek doen.
Bronnen
[bewerken]- NRC.nl, "Ruimtevaart Chinese raket onderweg naar de achterkant van de maan", Arjan Meesterburrie, 8 december 2018
- Astroblogs, "Chang’e 4 geland op de achterkant van de maan", Angele van Oosterom, 3 januari 2019