Naar inhoud springen

China weigert burgers toegang tot Wikipedia in alle talen

Uit Wikinieuws
Wikipedia-logo met Chinese vlag

15 mei 2019 

In China is de toegang tot alle taalversies van Wikipedia geblokkeerd. In 2015 werd de toegang tot de Chinese versie al afgesloten en nu is Wikipedia ook niet meer te lezen van het Engels en Frans, tot en met het Nederlands, West-Vlaams en Fries. Bij elkaar zijn er rond de driehonderd taalversies.

Wikipedianen in Peking tijdens een nieuwjaarsmeet, 31 december 2018

De websites zijn al op 23 april afgeschermd van continentaal China. In That's Mag werd die dag al vastgesteld dat Wikipedia plat lag.[1] Iemand op Reddit plaatste twee dagen later een thread dat het Wikipedia-artikel "Websites blocked in mainland China" (en) vermeldde dat het om een blokkering van alle talen van Wikipedia zou gaan.[2] Een Chinese Wikipedia-vrijwilliger maakte de update in het artikel op 24 april met het bijschrift (vertaald): "Na Turkije en Venezuela blokkeert China alle edities van Wikipedia."[3]

Gisteren werd de blokkade door de Wikimedia Foundation bevestigd tegenover BBC; de organisatie heeft hierover echter geen officieel bericht ontvangen van de Chinese autoriteiten. Inmiddels wordt er door de mainstream media wereldwijd over de blokkade door China bericht. Testen van GreatFire.org wijzen ook uit dat de blokkade op 23 april is ingegaan.

Quote begin
In late April, the Wikimedia Foundation determined that Wikipedia was no longer accessible in China. After closely analysing our internal traffic reports, we can confirm that Wikipedia is currently blocked across all language versions.

— Wikimedia Foundation
Quote einde

Wikipedia bevindt zich nu in het gezelschap van andere westerse media, als Google, Facebook, Pinterest, YouTube, Twitter en WhatsApp. Ook zij zijn niet meer te raadplegen door Chinese burgers. Onderwerpen als mensenrechten of Tibet zijn door Chinese burgers niet op het internet te vinden. De blokkade die nu op Wikipedia van kracht is geworden, gebeurt ruim een maand voor de 30-jarige verjaardag van het Tiananmenprotest, die op 4 juni 1989 bloedig werd neergeslagen in Peking. Daarnaast staat mei in het teken van het 100-jarige jubileum van de oprichting van de 4 Mei-beweging. Verder zal later dit jaar nog herdacht worden dat de Volksrepubliek China 70 jaar geleden werd opgericht.

Logo WMNL Dit artikel vermeldt Wikimedia of een van de deelprojecten hiervan. Gelieve op te merken dat Wikinieuws zelf een deelproject van Wikimedia is.