China staat legale verkoop forel voor zalm toe

Uit Wikinieuws
Regenboogforel, tweede van rechts

15 augustus 2018 

Het 'Zalmschandaal' is in China bijna voorbij in het voordeel van bedrijven die regenboogforel (zalmforel) onder de naam van zalm kweken. Dit blijkt uit een nieuwe standaard die deze week werd uitgebracht door de alliantie voor de verwerking en marketing van visserijproducten dat een onderdeel is van het Chinese ministerie van Landbouw en Visserij.

Quote begin
De regelgeving is bedoeld om klachten op te lossen dat de in China geproduceerde regenboogforellen verkeerd gelabeld zouden worden als zalmen.

Quote einde

Er was publiekelijk commotie nadat uit een staatsonderzoek naar voren was gekomen dat visserijen regenboogforellen lieten doorgaan als 'geïmporteerde zalm'. Uit het rapport bleek dat het bij een derde van alle zalm in China in de werkelijkheid om regenboogforel gaat. Autoriteiten hebben nu blijkbaar besloten dat het beter is deze handel te legitimeren dan de misleidende labels te verbieden.

Beide vissen hebben de gelijkenis vanwege de roze vleeskleur. De regenboogforel is echter een zoetwatervis, terwijl de zalm het grootste deel van zijn leven in zout water doorbrengt.

Het onderwerp "regenboogforel is nu zalm" is in een dag tijd al 35 miljoenmaal bekeken op de sociale media-website Sina Weibo. De South China Morning Post publiceerde dat boze klanten dachten dat ze vis uit Europa of Noord-Amerika aten. Nu blijkt dat het uit China zelf komt zouden ze het niet meer langer willen eten.

Bron[bewerken]

Logo WikiTribune Dit bericht is een vertaling van (een deel van) een artikel op WikiTribune (en), een initiatief van Jimmy Wales die ook Wikinieuws en Wikipedia oprichtte. Reproductie is toegestaan onder de licentie CC-BY-SA-3.0.
Oorspronkelijke bron van dit artikel: