Naar inhoud springen

China: deel mijnwerkers gered na explosie in mijn bij Yantai

Uit Wikinieuws

27 januari 2021 

In een schacht van een goudmijn bij Yantai, een stad in de Chinese provincie Shandong, heeft op 10 januari een explosie plaatsgevonden. Daarbij kwamen in totaal 22 mijnwerkers vast te zitten, van wie ongeveer de helft het heeft overleefd.

Een week na de explosie kregen reddingswerkers – die voor het geval er overlevenden waren voedsel waren komen brengen – een briefje vanuit de door puin geblokkeerde schacht, waarop stond dat 12 mijnwerkers nog in leven waren. De reddingswerkers boorden extra gaten, zodat de overlevenden frisse lucht kregen en er met hen gecommuniceerd kon worden en voedsel kon worden afgegeven. Zondag wisten de reddingswerkers elf van de overlevende mijnwerkers naar boven te krijgen, naar één mijnwerker wordt nog steeds gezocht. Inmiddels zijn er tien doden geborgen.

Het is nog onduidelijk waardoor de explosie is veroorzaakt. De mijn was nog in aanbouw. Degenen die de leiding hadden over de mijn zijn gearresteerd, omdat ze het ongeluk te laat (na meer dan 24 uur) hebben gemeld.

Bronnen

[bewerken]