Centrale bank van IJsland wijzigt hoge rentestand niet

Uit Wikinieuws
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

29 januari 2009 

De Centrale Bank van IJsland brengt geen wijziging aan in de herfinancieringsrente. Vanwege de scherpe economische terugval was deze in oktober 2008 met zes procentpunten verhoogd naar 18 procent.

Wat de economie betreft, zit IJsland in zwaar weer. Kende het Noordwest-Europese eiland voordat de kredietcrisis er in oktober 2008 in alle hevigheid losbarstte een werkloosheidspercentage van slechts één, thans verwacht de centrale bank dat dit over een jaar tot 11 procent zal zijn opgelopen.

Ook kampt IJsland met een hoge inflatie die zich beweegt op een niveau van 18,6 procent. De centrale bank hoopt dat de inflatie over een jaar nog maar 2,5 procent zal bedragen, zodat de herfinancieringsrente kan worden verlaagd.

De koers van de IJslandse kroon is weer terug op het niveau van vlak voordat begin november vorig jaar de wisselkoers omhoog vloog. Momenteel krijgt men voor een euro ongeveer 150 IJslandse kronen.

Dankzij het IMF heeft IJsland eind vorig jaar een financieel hulpverleningspakket van 10 miljard dollar gekregen. Dit kon echter niet voorkomen dat de regeringscoalitie bestaande uit de centrumrechtse Onafhankelijkheidspartij en de sociaaldemocratische Alliantie, op 26 januari jongstleden het loodje legde.

Bronnen[bewerken]Zelf schrijven? Hoe schrijf ik een artikel?