Catalaanse ex-minister-president stelt nieuwe kandidaat voor

Uit Wikinieuws
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

11 mei 2018 

De voormalige Catalaanse minister-president Carles Puigdemont heeft afgelopen donderdag Quim Torra als kandidaat voorgesteld als hoofd van de Catalaanse regering. Het is Puigdemont zelf die het nieuws naar buiten bracht via zijn YouTube-kanaal.

"Onze groep stelt parlementslid Quim Torra voor als de nieuwe president van de Catalaanse regering, zodat hij de komende dagen zijn verantwoordelijkheid kan opnemen om zo snel mogelijk een regering te vormen", zei Puigdemont.

Torra is een advocaat en journalist die gekend is omwille van zijn pro-onafhankelijkheidsdiscours. Hij heeft ook enkele boeken over de geschiedenis van Catalonië geschreven. Er volgt in het Catalaanse parlement een vertrouwensstemming over zijn kandidatuur.

De Catalanen moeten een leider kiezen vóór 22 mei, om nieuwe verkiezingen te voorkomen. Er werden eerder al kandidaten (waaronder Puigdemont) voorgesteld, maar die verbleven ofwel in het buitenland of in de gevangenis.

Spaans minister Mariano Rajoy hield in december nieuwe verkiezingen in Catalonië, nadat de vorige regering illegaal een onafhankelijkheidsverklaring had uitgeroepen. Hoe dan ook wonnen de separatistische partijen opnieuw een meerderheid in zetels.

Puigdemont, die naar België vluchtte nadat hij was afgezet als Catalaans minister-president verblijft momenteel in Berlijn. Daar wacht hij op een uitspraak van het Duitse gerecht over een mogelijke uitlevering aan Spanje. Het Spaanse gerecht beschuldigt Puigdemont immers van misbruik van publieke middelen.

Catalonië zit al zeven maanden in een impasse, na de mislukte onafhankelijkheidsverklaring in oktober.

Bronnen[bewerken]Zelf schrijven? Hoe schrijf ik een artikel?