Naar inhoud springen

Catalaans onafhankelijkheidsreferendum gehouden ondanks tegenwerking door Guardia Civil

Uit Wikinieuws

1 oktober 2017 
Catalaans onafhankelijkheidsreferendum gehouden ondanks tegenwerking door Guardia Civil

In Catalonië gingen vanmorgen om 9:00 officieel de stembureaus openn voor het onafhankelijkheidsreferendum, maar het stemmen werd door de Guardia Civil − de Spaanse politie − waar het maar kan onmogelijk gemaakt. In Catalonië gingen duizenden Spaanse agenten op de been om stembiljetten en stembussen in beslag te nemen. Veel relevante ICT-systemen en websites in Catalonië werden platgelegd. De Catalaanse premier Carles Puigdemont wilde vanmorgen om 9:30 stemmen in een sporthal in Gerona, maar de Guardia Civil bezette ook deze plek. Puigdemont is uitgeweken naar een andere locatie en heeft daar alsnog gestemd. De Catalaanse regering liet weten dat stemmers zelf hun biljet konden uitprinten en naar een willekeurig stembureau kunnen gaan, als stemmen op andere plekken wordt verhinderd.

Volgens de Catalaanse regering is het aantal gewonden als gevolg van confrontaties met de Spaanse politie inmiddels opgelopen tot boven de 800. Verder zijn er volgens het Spaanse ministerie van Buitenlandse Zaken tot nu toe elf agenten gewond geraakt. In Barcelona schoot de politie met rubberen kogels op een menigte. De agenten hadden net stembussen in beslag genomen, maar werden door de demonstranten tegengehouden. De burgemeester van Barcelona, Ada Colau, heeft Rajoy een "laffe premier" genoemd. Ze heeft de Spaanse regering opgeroepen om alle politie terug te roepen: "De politieacties tegen vreedzame burgers moeten ophouden", schrijft ze op Twitter.

De Catalaanse politiedienst Mossos d'Esquadra hield zich opvallend afzijdig en deed niet mee met de invallen van de Guardia Civil. Sommige Mossos-korpsen beschermden de Catalaanse burgers tegen een mogelijke inval van de Guardia Civil in de stembureaus. Daarbij kwam het soms tot opstootjes tussen de twee politiemachten. Er ontstond wel een verbroedering tussen het Catalaanse volk en hun regionale ordediensten.

Zowel Human Rights Watch als Amnesty International hebben zich uitgesproken tegen het geweld dat de Spaanse politie gebruikte. EP-voorzitter Guy Verhofstadt: "Ik wil me niet met de binnenlandse politiek van Spanje bemoeien, maar wat er zondag in Catalonië is gebeurd, dat keur ik ten stelligste af."

De meeste stemlokalen zijn inmiddels gesloten. Vanwege het uiterst chaotische verloop is er voorlopig erg veel onduidelijk over het aantal stemmen dat is uitgebracht.

Gerelateerd[bewerken]

Bronnen[bewerken]