Carles Puigdemont wil eed afleggen in Brussel

Uit Wikinieuws
Klik hier om zelf een nieuwsartikel te schrijven.

9 februari 2018 

Carles Puigdemont wil eed afleggen in Brussel

Carles Puigdemont wil in Brussel op eigen initiatief op 18 februari de eed afleggen voor een nieuwe termijn als minister-president van Catalonië. Spanje heeft eerder al aangegeven een eedaflegging vanuit het buitenland niet te erkennen. Omdat Puigdemont nog steeds geen voet aan de grond kan zetten in Spanje zonder dat hij grote kans loopt te worden gearresteerd, wordt er waarschijnlijk een plaatsvervangend minister-president aangesteld. Die zal enkele dagen later een 'officiële' eed afleggen, die wel erkend wordt door Spanje.

Binnen de onafhankelijkheidspartijen Junts per Catalunya/PDeCAT van Puigdemont en het ERC die samen een coalitie willen sluiten is er discussie over wie de regio moet gaan leiden. Vanuit de ERC gaan er stemmen op om Puigdemont te lozen, en ook binnen diens eigen partij wordt getwijfeld aan zijn positie. Officieel blijven beide partijen echter aan Puigdemont vasthouden.

De CUP, die de vorige (minderheids)regering ondersteunde vanuit de oppositie, zegt ondertussen dat er een wetshervorming op til staat die de eedaflegging op afstand wél mogelijk moet maken.

De Spaanse regering heeft inmiddels gewaarschuwd dat het niet goed is voor de Belgisch-Spaanse betrekkingen als Puigdemont inderdaad besluit om vanuit België Catalonië te gaan regeren.

Bronnen[bewerken]