Capitool in Washington D.C. bestormd tijdens bekrachtiging verkiezingsuitslag

Uit Wikinieuws

8 januari 2021 

Demonstranten voor het gebouw

Woensdag 6 januari is in de Amerikaanse hoofdstad Washington D.C. het Capitool, waar de Amerikaanse Senaat op dat moment bezig was de uitslag van de presidentiële verkiezingen te bekrachtigen, bestormd door duizenden demonstranten. Zij betwistten de uitslag van de verkiezingen, waarbij Joe Biden als winnaar is verkozen, en zagen demissionair president Donald Trump als de echte winnaar. Ze braken door de dranghekken heen en ondervonden nauwelijks tegenstand van de bewaking. Nadat de demonstranten het gebouw waren binnengedrongen, werd er veel schade werd aangericht en het geweld escaleerde verder, met doden en gewonden tot gevolg. Camera's van journalisten die stonden te filmen werden stukgeslagen.

Het aantal doden als gevolg van de bestorming is inmiddels opgelopen tot vijf. Een van hen is de 35-jarige Ashli Babbitt uit San Diego, die door een agent neergeschoten toen ze een deur probeerde te forceren. Drie anderen overleden volgens berichten door medische oorzaken. Een agent die zwaargewond raakte is inmiddels aan zijn verwondingen bezweken, meldt nieuwszender CNN. Een aantal andere agenten is gewond geraakt, van wie sommigen ernstig.

Na de bestorming werden twee gebouwen van het Capitool ontruimd. Meer dan 50 mensen zijn gearresteerd. Ook werd er een avondklok ingesteld. De Congresleden besloten de zitting waarin de verkiezingsuitslag werd bekrachtigd te hervatten.

Demissionair president Trump gaf 's middags, voordat de aanval plaatsvond, in de buurt een opruiende speech van ongeveer een uur tegenover zijn aanhangers. In deze toespraak herhaalde Trump diverse geheel ongefundeerde beweringen, bijvoorbeeld dat vicepresident Mike Pence de uitslag ongedaan kon maken, iets wat door Pence zelf wordt ontkend. Ook herhaalde Trump nog eens dat er met de verkiezingsuitslag zou zijn gefraudeerd en dat de verkiezingen waren "gestolen" ("Ik zal het nooit aanvaarden, ik zal nooit toegeven. Je geeft niet toe als er fraude bij betrokken is").

Hoewel er, onder meer door Biden, sterke druk op Trump werd uitgeoefend om zich op de nationale televisie van de bestorming af te keren, verklaarde Trump na de bestorming in een eerste reactie dat hij juist meevoelde met de betogers. Vrijdag veroordeelde Trump in een nieuwe videoboodschap alsnog de gewelddadigheden. Ook erkende hij, voor het eerst, de verkiezingen te hebben verloren.

Wereldwijd hebben tientallen leiders met grote ontsteltenis gereageerd op de gebeurtenissen van woensdag in het Capitool. Ook de Amerikaanse oud-presidenten Obama en Bush hebben de gebeurtenissen scherp veroordeeld.

Inmiddels hebben al diverse ministers van het kabinet-Trump naar aanleiding van het gebeurde hun ontslag ingediend. Ook meerdere medewerkers van het Witte Huis zijn vetrokken, onder wie de stafchef van Donald Trumps echtgenote, Melania Trump.

Bronnen[bewerken]

Wikipedia heeft een artikel met korte nieuwsberichten: