Campagne nepnieuws Ollongren tijdens Provinciale Statenverkiezingen
13 december 2018
Minister Kajsa Ollongren wil in aanloop naar de Provinciale Statenverkiezingen een campagne houden tegen nepnieuws. Het kabinet start met de campagne in februari; de verkiezingen worden gehouden op 20 maart. Ze schrijft aan de Tweede Kamer dat ze volwassenen bewuster wil maken van de verspreiding van desinformatie. De campagne zal vier maanden duren en vooral op de sociale media worden gevoerd. Er zullen geen etiketten worden geplakt op nieuwsberichten.
Volgens Peter Burger, een wetenschapper die op de Universiteit Leiden een factcheck-tool ontwikkelt, is de campagne van Ollongren slechts beperkt tot valse en misleidende buitenlandse berichten die op Nederlandse kiezers zijn gericht. De campagne richt zich niet op andere zaken die ook tot nepnieuws gerekend kunnen worden, zoals onzin op Facebook, onware berichten in de media of overdrijvingen door een politicus. De scope kan volgens Burger ook slechts beperkt zijn, omdat campagnes in de Verenigde Staten tot gevolg hebben gehad, dan burgers erg achterdochtig werden en zelfs politici meer in twijfel begonnen te trekken.
Nepnieuws uit het buitenland werd in de afgelopen jaren tijdens verkiezingen in de Verenigde Staten, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk (Brexit) verspreid. De bron lag voor een deel in Rusland. In Nederland is nog geen verspreiding van buitenlands nepnieuws vastgesteld. Er wordt nog onderzoek gedaan naar de invloed van zoekmachines en sociale media op verkiezingen.
Gerelateerd
[bewerken]- Overheid start campagne 'Echt?!' tegen nepnieuws, 13 maart 2019
Bronnen
[bewerken]- NOS Nieuws, "Kabinet komt met campagne tegen nepnieuws in verkiezingstijd", 13 december 2018
- BNR, "Overheid waarschuwt voor nepnieuws", 13 december 2018
- VillaMedia, "Vlaamse subsidie voor factcheck-tool universiteit Leiden, Antwerpen en Leuven", 12 december 2018