CPB: koopkracht daalt met mogelijk meer dan drie procent
17 maart 2022
De koopkracht van de gemiddelde Nederlander daalt het komende jaar fors, in het meest ongunstige scenario met zelfs 3,4 procent. Het Centraal Planbureau heeft dit bekendgemaakt. In het gunstigste scenario is de daling slechts 0,6 procent, in het middelste scenario 2,7 procent. Het zal van de hoogte van de inflatie afhangen welk van deze drie scenario's werkelijkheid wordt; in de verschillende doorberekeningen van het CPB is uitgegaan van respectievelijk 6%, 5,2% en 3% inflatie.
Dat de koopkracht dit jaar zou dalen werd al langer verwacht, in de nasleep van de coronapandemie. In januari was de inflatie volgens het CPB al gestegen tot 6,4%. De Russische oorlog in Oekraïne zal daarnaast leiden tot een sterke stijging van de energieprijzen. Over andere effecten die de oorlog kan hebben op bijv. handel, consumptie en investeringen, is nog weinig bekend.
Een koopkrachtdaling van 2,5% zou al de sterkste achteruitgang van de afgelopen 40 jaar zijn. "We gaan ervan uit dat iedereen de hogere energierekening vroeg of laat in zijn of haar portemonnee zal voelen", aldus CPB-directeur Pieter Hasekamp.
Volgens het NIBUD moet het kabinet goed onderzoeken hoe mensen die door de koopkrachtdaling financieel in de problemen raken, gecompenseerd kunnen worden.
Bronnen
[bewerken]- accountant.nl, "CPB: Koopkracht kan mede door oorlog meer dan drie procent afnemen", 9 maart 2020
- NOS Nieuws, "CPB: koopkracht daalt dit jaar met gemiddeld 2,5 procent", 8 maart 2022
- NOS Nieuws, "Inflatie stijgt naar 6,4 procent, hoogste niveau in bijna 40 jaar", 10 februari 2022