Naar inhoud springen

COVID-19: VK begint als eerste land met vaccinatieprogramma

Uit Wikinieuws

9 december 2020 

Het ziekenhuis waar de inenting van Keenan plaatsvond

Het Verenigd Koninkrijk is deze week als eerste land ter wereld begonnen met het grootschalig inenten van de bevolking tegen COVID-19. Dinsdagmorgen kreeg de 90-jarige Margaret Keenan in het University Hospital (en) van Coventry een dosis toegediend van het Pfizer-BioNTech-vaccin, dat afgelopen week in het VK werd goedgekeurd (de regering-Johnson presenteert dit als het eerste grote brexit-succes, aangezien het VK hiervoor niet meer aan EU-regels is gebonden).

Keenan was de eerste Brit en tevens de allereerste persoon wereldwijd die een goedgekeurd vaccin tegen het coronavirus toegediend kreeg. Na afloop zei ze zich zeer bevoorrecht te voelen en ze raadde iedereen aan om zich ook te laten vaccineren. Ook zag ze het als een vervroegd verjaardagscadeau. De gebeurtenis was live te zien op tv en online en werd massaal bekeken.

In totaal zijn zo'n 70 ziekenhuizen in het VK dinsdag begonnen met vaccineren. De Britten hebben de gedenkwaardige dag "V-Day" gedoopt. "Ik denk dat de kans groot is dat we zullen terugkijken op vandaag als het beslissende keerpunt in de strijd tegen het coronavirus", aldus de baas van de National Health Service. In totaal zijn er in het VK 40 miljoen doses van het Pfizer-vaccin besteld. De eerste week kunnen er 800.000 vaccins worden uitgedeeld. Daarmee kunnen slechts half zoveel mensen worden gevaccineerd, omdat iedereen na drie weken een tweede inenting nodig heeft.


Bronnen[bewerken]