Naar inhoud springen

CDU blijft grootste partij in Duitsland, AfD wordt derde grootste partij

Uit Wikinieuws
Klik hier om zelf een nieuwsartikel te schrijven.

24 september 2017 
CDU blijft grootste partij in Duitsland, AfD wordt derde grootste partij

De Union van CDU en CSU heeft in Duitsland − zoals verwacht − de verkiezingen gewonnen. De kiesresultaten geven 33% aan, dat is een verlies van ongeveer 8% in vergelijking met de vorige verkiezingen. Het verlies bij de sociaaldemocraten van SPD blijft met ongeveer 5% beperkter, maar toch is dit het slechtste resultaat sinds 1949. Zij halen nu 20,5%.

De sterkste stijger in deze verkiezingen is de rechts-populistische Alternative für Deutschland. De AfD behaalt deze keer 12,6% van de stemmen, bij de oprichting van de partij in 2013 was dat nog 'slechts' 4,7%. AfD kent onder de bevolking onder meer veel succes vanwege het strenge asielbeleid dat de partij vooropstelt. De liberalen van FDP gaan ook omhoog, van 4,8% (beneden de kiesdrempel) naar 10,7%, en maken hun comeback in de Bondsdag. Die Grünen en het socialistische Die Linke blijven stabiel ten opzichte van vorige verkiezingen, zij behalen respectievelijk 8,9% en 9,2%.

De huidige coalitie van Union (CDU/CSU) en de SPD kan in theorie verdergezet worden, maar deze optie lijkt in de praktijk onwaarschijnlijk. De SPD heeft al laten weten niet in de nieuwe regering te willen stappen. Er wordt anderzijds gespeculeerd over een Jamaica-coalitie (naar de kleuren van de landsvlag red.) tussen CDU/CSU, FDP en Die Grünen.

Er gingen 61,5 miljoen mensen naar de stembus, dat is 75% van de stemgerechtigde kiezers.

Een eerste reactie van Merkel op de uitslag:

Quote begin
We hebben de opdracht verantwoordelijkheid te nemen. En daar zullen we ons op gaan richten met al onze kracht en in alle rust, in gesprekken met andere partners. We moeten degenen die op de AfD hebben gestemd weer terugwinnen door problemen op te lossen en iets te doen aan hun zorgen en voor een deel aan hun angst, maar voor alles door een goed politiek beleid te voeren.

Quote einde

Bronnen

[bewerken]

Gerelateerd

[bewerken]