Naar inhoud springen

CBS: inflatie in Nederland in augustus recordhoog

Uit Wikinieuws

6 september 2022 

De prijs voor consumentengoederen (zoals kleding en voeding) en -diensten in Nederland is in augustus gestegen tot 12% ten opzichte van een jaar geleden, volgens de nieuwste cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. De inflatie is de afgelopen maand niet eerder zo hoog geweest sinds het CBS bijna 60 jaar geleden met de metingen begon. In juli bedroeg de inflatie nog 10,3%.

De snelle prijsstijgingen zijn vooral het gevolg van het feit dat energie zeer snel duurder wordt; de energieprijs steeg in augustus met 151% ten opzichte van een jaar eerder. Het CBS baseert zich bij het berekenen van de ontwikkeling van de energieprijs op nieuwe contracten. De gestegen voedselprijzen zijn met name het gevolg van snel duurder wordende pastaproducten. Motorbrandstoffen zijn vergeleken met een maand eerder juist iets minder hard gestegen, wat de inflatie dan nog enigszins tempert.

De ECB komt donderdag waarschijnlijk met een renteverhoging van 0,75%, om de inflatie wat te drukken. In juli werd de rente al verhoogd met 0,5%.

Bronnen

[bewerken]