Naar inhoud springen

Busstaking in avondspits

Uit Wikinieuws
Klik hier om zelf een nieuwsartikel te schrijven.
Bus van de HTM

4 juli 2012 

Haagse buschauffeurs staken tot zeker in de late avond. Woensdagochtend hebben buschauffeurs in Den Haag het werk onaangekondigd neergelegd uit protest tegen de aanbesteding van het busvervoer in de stad. De actie begon om 11:00, duurt zeker nog de hele avond. De staking kwam voor het Haagse vervoersbedrijf HTM als een complete verrassing. Dat zei bestuurder Eric Vermeulen van Abvakabo FNV. De bond heeft de staking overgenomen.

De chauffeurs reden met bussen naar het hoofdkantoor van vervoersbedrijf HTM in het centrum van Den Haag. De staking is een protest tegen de aanbesteding van het busvervoer in de stad. Ongeveer zestig bussen staan op de straten in de omgeving, welke ook gevolgen heeft voor een aantal tramlijnen. Volgens een woordvoerder van de HTM zijn vooral reizigers in de binnenstad getroffen. Hij adviseert reizigers, omdat zij niet gebruik kunnen maken van de gestremde trams, om te gaan lopen of te gaan fietsen. "Wij vinden dit heel vervelend voor de passagiers", aldus de woordvoerder.

HTMbuzz

Stadsgewest Haaglanden maakte in mei bekend dat HTM en Qbuzz vanaf 9 december onder de naam HTMbuzz het busvervoer mogen verzorgen in de gemeenten Den Haag, Rijswijk en Leidschendam-Voorburg. De buschauffeurs willen dat de HTM bij de overheid aandringt op uitstel van de aanbesteding, wat het vervoersbedrijf weigert te doen. Nog altijd overlegt een delegatie van actievoerders met de directie, waarbij er ook een FNV-bestuurder aanwezig is. De gesprekken verlopen moeizaam en er zijn regelmatig schorsingen.

Volgens de voorzitter van het medezeggenschapsorgaan, Richard van 't Veen, heeft de directie van HTM 'niet geluisterd naar de klachten van de chauffeurs dat HTM HTM moet blijven'. Volgens van 't Veen was de HTM een "sociaal voelend bedrijf". Chauffeurs van HTM zijn bang dat dat de veranderingen en de samenwerking met QBuzz als gevolg hebben dat er geknibbeld zal worden op de lonen en arbeidsvoorwaarden. 'Een hoop bedrijven gaan door zulke bedrijven kapot , terwijl HTM al 150 jaar een gerenommeerd bedrijf is', aldus Van 't Veen.

Reizigers

Reizigersvereniging Rover vindt de acties 'onacceptabel'. 'Dit kun je niet uitvechten over de rug van de reiziger'. HTM gaat ervan uit dat er donderdagochtend weer bussen rijden, maar kan dit niet garanderen. Ondanks dat de bussen niet reden, stonden op veel haltes in de stad mensen in de avondspits te wachten op de bus. Ze wisten niets van de staking of hoopten op een hervatting van de dienst. De 'passagiers' hadden over het algemeen weinig begrip voor de actie.


Bronnen

[bewerken]