Naar inhoud springen

Busbestuurders De Lijn leggen uit onvrede het werk neer in Kortrijk

Uit Wikinieuws
Klik hier om zelf een nieuwsartikel te schrijven.

3 oktober 2017 

Het oude busstation in Kortrijk

Busbestuurders De Lijn leggen uit onvrede het werk neer in Kortrijk

De busbestuurders van De Lijn in Kortrijk hebben vanochtend het werk neergelegd. Meer bepaald rijdt er geen enkele bus op het stadsnet, en een deel van het streeklijnnet. De streeklijnen uitgevoerd door onderaannemers rijden wel.

Rond het station van Kortrijk zijn sinds begin dit schooljaar grootscheepse werken aan de gang om de stationsomgeving volledig te vernieuwen. Het busstation moest daarom tijdelijk verhuizen naar vier kleinere busstations aan de achterzijde of voorzijde van het station. Vanochtend stond een overleg met de vakbonden gepland om de verhuizing te evalueren, maar de directie daagde niet op.

Volgens Guido Steelandt van ACOD zijn er problemen met de vlotte doorstroming van de bussen. Daarnaast is het voor ouderen moeilijk om naar de verder gelegen bushaltes te stappen. De busbestuurders zelf moeten ook een stevige wandeling maken om naar het toilet te gaan: "Er zijn extra toiletten geplaatst, maar er is sinds 1 september nog steeds geen water". Steelandt stelt ook de onveilige situatie aan de kaak bij de bushaltes: "Mensen lopen nu tussen de bussen door, het is een mirakel dat er nog niets ergs is gebeurd". Door het personeelstekort bij De Lijn in Kortrijk worden regelmatig ook bussen afgeschaft zonder dat reizigers daarvan op de hoogte worden gesteld.

De bestuurders reden vanochtend wel uit om scholieren en studenten te vervoeren. Om negen uur reden ze terug de stelplaats binnen om tijdens de avondspits weer uit te rijden. "De kinderen mogen niet de dupe zijn", zegt het vakbondsfront.

Gisteren was er in de hele provincie West-Vlaanderen nog een staking van de veiligheidsdienst van De Lijn na mislukte onderhandelingen. De directie vraagt meer flexibiliteit van de controleurs door ze ook 's ochtends en 's avonds in te zetten in verschillende regio's.

Update 4 oktober 2017 
en 5 oktober 2017 

Ook woensdag reed het merendeel van de bussen niet uit. Op de streeklijnen reed 60% van de bussen, op het stadsnet zo goed als niets. Op donderdag is er opnieuw een beperkt aanbod stadsbussen. In de bussen zijn affiches aangebracht met daarop de bezorgdheden van de chauffeurs.

De stakingsaanzegging duurt nog tot zondag, prikacties gaan vermoedelijk door totdat het overleg is afgerond.

Bronnen[bewerken]