Burkina Faso: Kaboré afgezet na staatsgreep

Uit Wikinieuws
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

25 januari 2022 

Een soldatenpatrouille na de staatsgreep

In Burkina Faso heeft een militaire junta de afgelopen twee dagen een staatsgreep gepleegd, waarbij president Kaboré is afgezet.

Zondagavond en -nacht werden er enige tijd schoten gehoord bij onder meer het presidentiële paleis in de hoofdstad Ouagadougou, waarna de president enige tijd zou zijn vastgehouden door soldaten van de junta. De machtsovername werd maandagavond in een verklaring op de Burkinese staatstelevisie officieel bekendgemaakt door een legerofficier. Volgens de militairen was Kaboré bestuursonbekwaam. Hij zou veel te weinig hebben gedaan om het land te beschermen tegen radicaalislamitische groeperingen, die de afgelopen jaren ca. 2000 dodelijke slachtoffers in Burkina Faso hebben gemaakt en steeds meer gebied in handen hebben gekregen.

Waar de afgezette president zich nu bevindt, is onbekend. Wel meldde officier op de staatstelevisie dat een aantal gevangenen – onder wie mogelijk ook Kaboré – naar een "veilige locatie" zou zijn overgebracht. De staatsgreep zelf zou geweldloos zijn verlopen, aldus de officier.

De beweging die in Burkina Faso nu de macht heeft gegrepen noemt zichzelf Patriottische Beweging voor Bescherming en Herstel. De nieuwe machtshebbers hebben direct na de coup een aantal vrij drastische maatregelen afgekondigd. Zo wordt het oude parlement ontbonden en wordt de grondwet van het land tot nader order opgeschort. Ook gaan de grenzen van Burkina Faso voorlopig dicht. Deze maatregelen zijn ook aangekondigd in de maandagavond voorgelezen verklaring. De verklaring is getekend door de leider van de junta die nu aan de macht is, Paul-Henri Sandaogo Damiba (en).

De Economische Gemeenschap van West-Afrikaanse Staten (ECOWAS) heeft de machtsovername maandag veroordeeld.

Bronnen[bewerken]Zelf schrijven? Hoe schrijf ik een artikel?