Naar inhoud springen

Burgemeester Mexico City mag dromen van presidentschap

Uit Wikinieuws
Klik hier om zelf een nieuwsartikel te schrijven.

2 mei 2005 

De populariteit van de linkse burgemeester van Mexico Stad, López Obrador, kent ongekende hoogten. Een recente enquête toont aan dat volgens de inwoners van zijn stad hij het pleit heeft gewonnen tegen het "politieke complot" om hem juridisch te vervolgen voor machtsmisbruik.

De burgemeester werd enkele weken geleden door het parlement van zijn onschendbaarheid ontheven. Hij is betrokken in een dossier waarbij hij de aanleg van een weg op een al of niet onteigend privaat perceel niet wou stopzetten ondanks een rechterlijke uitspraak.


President grijpt in

De hoogste vertegenwoordiger van het rechterlijk apparaat in Mexico en man achter het dossier tegen López Obrador, Rafael Macedo de la Concha, heeft midden vorige week onverwacht ontslag genomen. Dit gebeurde onder druk van de huidige president Vincente Fox. Enkele dagen eerder, op zondag 24 april demonstreerden in de hoofdstad ongeveer 1 miljoen mensen als steunbetuiging aan de burgmeester. Er waren slogans tegen de huidige president. De president reageerde met een tv-toespraak waarin hij partij koos voor de burgemeester. De president suggereerde dat López Obrador zich kandidaat zal kunnen stellen voor de presidentsverkiezingen in 2006, ongeacht het juridisch proces dat momenteel tegen hem loopt. Hij zou ook burgemeester kunnen blijven, ondanks het verlies van zijn onschendbaarheid. Waarnemers zien het optreden van Fox als een gevolg van internationaal ongenoegen over de situatie (in de VS en Canada). Ook druk vanuit de financiële markten zou meegespeeld hebben (de Mexicaanse beurs verloor recent 13% op één maand tijd).


Als martelaar

"Strateeg" López Obrador heeft duidelijk geen schade opgelopen tijdens het media spektakel rond het verlies van zijn onschendbaarheid. Liefst van al had hij als echte martelaar achter de tralies gezeten, openlijk gefrustreerd als hij was dat enkele Fox-gezinden zijn waarborg hadden betaald bij de rechtbank. De burgemeester had immers eerder laten weten dat hij geen borg wou betalen. In Mexico is het echter mogelijk dat om het even wie een borg betaalt voor een derde.

De linkse burgmeester kent heel veel steun bij de armen en bejaarden in de miljoenenstad. Onder zijn impuls kregen deze mensen gratis voedselbonnen. Zij zijn hem zeer dankbaar. Vraag is of de populariteit van de burgemeester zich ook buiten de grenzen van de hoofdstad heeft ontwikkeld. In een stad van 700.000 inwoners als Querétaro, amper 200 km ten noorden van Mexico Stad, daagden tijdens de lokale betoging van zondag 24 april nauwelijks honderd medestanders op.


Enig alternatief?

Bij de presidentsverkiezingen zal de burgemeester opkomen voor het linkse PRD. De tegenkandidaten zullen komen uit het centrumrechtse PRI en de conservatieve PAN. De PRI is de partij die Mexico tot 2000 voor 71 jaar heeft geregeerd. Het valt af te wachten of de partij zich voldoende heeft vernieuwd om opnieuw het vertrouwen van de bevolking te winnen. De PAN, van de huidige president Fox, kwam in 2000 met beloftes aan de macht. De nieuwe president en de breuk met 71 jaar PRI creëerde grote, misschien te grote, verwachtingen. Zes jaar later, in 2006, zullen de Mexicanen in het stemlokaal opnieuw beslissen over welke weg hun jonge democratie zal inslaan.