Burgemeester Mexico-Stad verliest onschendbaarheid
Klik hier om zelf een nieuwsartikel te schrijven. |
8 april 2005
Mexico Stad, 8 april 2005 - De Mexicaanse Kamer van volksvertegenwoordigers heeft de onschendbaarheid opgeheven van de burgemeester van Mexico Stad, Andrés Manuel López Obrador. Met 360 stemmen voor en 127 stemmen tegen, hoofdzakelijk uit zijn eigen linkse partij, werd een urenlange discussie afgerond. Aanleiding was dat de burgemeester enkele jaren geleden een rechterlijke uitspraak negeerde die hem opdroeg de aanleg van een openbare weg op een privaat perceel stop te zetten. Met het opheffen van de onschendbaarheid kan een rechter hem nu ter verantwoording roepen en hem eventueel een gevangenisstraf opleggen. Dit kan hem uit de presidentsverkiezingen van 2006 houden.
Eerder op de dag zocht López Obrador steun bij ca. 100.000 aanhangers op het centrale plein in Mexico Stad. Hij kondigde voor het eerst aan dat hij zich kandidaat zal stellen voor de presidentsverkiezingen in 2006. Hij riep ook op tot burgerlijke ongehoorzaamheid en verklaarde dat hij geen borg zou betalen indien dit hem uit een gevangenschap kon houden.
Met het opheffen van de onschendbaarheid eindigt een periode van tien maanden hevige discussie in de Mexicaanse media. López Obrador deed zelden een uitspraak over de grond van de zaak maar beweerde steeds het slachtoffer te zijn van een complot onder impuls van de huidige president Vincente Fox. Het doel zou zijn hem uit de race naar het presidentschap te halen. In zijn verweer gisteren voor de Kamer van volksvertegenwoordigers viel hij zowel uit naar de uitvoerende, rechterlijke als wettelijke macht, maar zonder een gefundeerde verdediging tegen de aanklacht zelf. Na zijn toespraak verliet hij onmiddellijk de zaal.
De openbare aanklager presenteerde het dossier in de Kamer en stelde dat aan de burgemeester meerdere gelegenheden (elf ontmoetingen en vier rechterlijke waarschuwingen) werden aangeboden om zijn fout alsnog te herstellen, maar dat hij steeds heeft geweigerd om de werken stil te leggen.
Het dossier van López Obrador heeft ongetwijfeld voor een polarisatie gezorgd bij de Mexicaanse bevolking. Het opheffen van de onschendbaarheid kan gezien worden als een logische stap in een juridisch proces en een bevestiging dat niemand zich boven de wet kan stellen. Aanhangers van de burgemeester beweren echter dat een populaire presidentskandidaat om politieke redenen wordt opzijgezet.
De populariteit van López Obrador is in de voorbije maanden toegenomen. De media aandacht heeft hem geholpen om zich te profileren. In zijn eigen partij is hij dé persoon om zich kandidaat te stellen bij de presidentsverkiezingen. De andere partijen werden hierbij op snelheid gepakt. Zij zijn intern nog in discussie over wie zich kandidaat mag stellen. Volgens de peilingen zou López Obrador momenteel de meeste kans maken om als president verkozen te worden. Vincente Fox, president sinds 2000, is bij wet niet herverkiesbaar.
Gevreesd werd dat het opheffen van de onschendbaarheid tot politieke onstabiliteit zou leiden, maar de vreedzame betoging van gisteren kon de financiële markten kalmeren. De beurs van Mexico sloot de dag 2,5% hoger na dagen van opeenvolgend verlies.