Naar inhoud springen

Burgemeester Dokkum verbiedt anti-Zwarte-Piet-demonstratie

Uit Wikinieuws
Klik hier om zelf een nieuwsartikel te schrijven.

18 november 2017 

Burgemeester Dokkum verbiedt anti-Zwarte-Piet-demonstratie

Op de A7 bij Dokkum, waar vandaag de landelijke intocht van Sinterklaas plaatsvindt, zijn vanmorgen enkele bussen waarin anti-Zwarte-Piet-activisten zaten, tegengehouden door voorstanders van Zwarte Piet die midden op de weg gingen staan. Bij de file die het gevolg was van de wegblokkade zijn enkele auto's op elkaar gebotst. De bussen van de demonstranten zijn aangehouden en teruggestuurd door de politie.

De anti-Zwarte-Piet-demonstranten zijn lid van de actiegroep Kick Out Swarte Pyt. Zij zouden een stukje met de intocht meelopen en dan ergens langs de route gaan staan. Er was van tevoren een plek afgesproken waar de demonstratie zou worden gehouden, maar locoburgemeester Marga Waanders van Dongeradeel besloot bij nader inzien dat het gevaar voor de veiligheid van zowel de demonstranten als het publiek te groot was.

Ook op de Erasmusbrug in Rotterdam is vandaag gedemonstreerd tegen Zwarte Piet, door zo'n 50 mensen.

Update 20 november 2017 

Volgens burgemeester Waanders was de belangrijkste reden om de demonstratie te verbieden dat enkele betogers zwaar vuurwerk bij zich hadden. De burgemeester zegt niet of dit de voorstanders van Zwarte Piet (die dit ontkennen) of de activisten die tegen Zwarte Piet protesteerden waren.

Bronnen

[bewerken]