Naar inhoud springen

Brusselaars willen meer plaats voor fietser en voetganger en een beter openbaar vervoer

Uit Wikinieuws
Klik hier om zelf een nieuwsartikel te schrijven.

17 juni 2017 

Brusselaars willen meer plaats voor fietser en voetganger en een beter openbaar vervoer

120 fietsers reden zondag naakt door Brussel. Het is al de twaalfde editie van het evenement 'Cyclonudista'. De initiatiefnemers willen de plaats van de fietser in het wegverkeer onder de aandacht brengen. Dit jaar stond het thema 'zichtbaarheid' voorop. Enkele dagen geleden werd in de stad een fietsster aangereden door een vrachtwagen op een rotonde. Die had haar blijkbaar niet gezien. Het stadsbestuur kreeg toen forse kritiek van fietsverenigingen omdat betonnen blokken die vroeger het fietspad afscheidden van het autoverkeer werden weggehaald om een extra rijstrook voor auto's te creëren.

Jerome Jolibois van Cyclonudista wil dat de focus van auto's wordt verlegd naar voetgangers/fietsers: "Naakt lopen of naakt fietsen is choquerend, maar met vervuilende wagens rondrijden is dat niet? De voetganger en de fietser zouden voorrang moeten krijgen op de auto. Nu is het vaak omgekeerd.".

De deelnemers aan het fietsevenement pleiten ook voor gratis openbaar vervoer voor iedereen.

Tegelijk vond ook een 'buggyparade' plaats. 300 mensen stapten mee om de vervuiling in de stad aan de kaak te stellen, evenals het effect daarvan op kleine kinderen.

Benjamin François van Bruxsel’Air: "De subsidiëring van bedrijfswagens moet plaatsmaken voor propere en efficiënte alternatieven en de publieke ruimte moet herverdeeld worden ten voordele van collectief vervoer." "De huidige jaarwaarden van fijn stof waaraan de Belgen worden blootgesteld, zijn 80% hoger dan wat de Wereldgezondheidsorganisatie vooropstelt".

Bronnen

[bewerken]