Britten naar de stembus

Uit Wikinieuws
Klik hier om zelf een nieuwsartikel te schrijven.

5 april 2005 

Britten naar de stembus

Tony Blair kondigde vandaag aan dat de Britten op Hemelvaartsdag, 5 mei, naar de stembus moeten om een nieuw parlement te kiezen. Hij trok vanochtend ook naar Buckingham Palace om aan Koningin Elisabeth II te vragen dat het parlement wordt ontbonden.

De verwachtingen waren dat Blair reeds gisteren het ontslag van het parlement zou gaan vragen, maar uit respect voor de pas overleden paus heeft hij dat een dag uitgesteld. Zoals het er nu naar uit ziet zou het parlement tegen begin volgende week worden ontbonden.

De regering Blair is al sinds 1997 aan de macht in het Verenigd Koninkrijk, de vraag is dus of het volk hem nog een derde termijn gunt. Sinds de laatste verkiezingen heeft Blair het echter zwaar te verduren gehad. Zo was er de oorlog in Irak waarbij Blair aan de zijde van de Amerikaanse President Bush bleef staan en de oorlog steunde. De oppositie zag hier zijn kans en maakte er een punt van zich te verzetten tegen de oorlog.

Binnen de Labour partij zelf spant het ook, onlangs stapte een van de kopstukken Stephen Wilkinson, over naar de liberaal-democratische partij. Hij kon zich niet verzoenen met de nieuwe richting die Labour is ingeslagen.

Bronnen[bewerken]