Naar inhoud springen

Britten leveren geen informatie over Manchester meer aan de VS wegens lekken

Uit Wikinieuws
Klik hier om zelf een nieuwsartikel te schrijven.

25 mei 2017 

Britten leveren geen informatie over Manchester meer aan de VS wegen lekken

Na verschillende lekken stopt de Britse politie met het delen van geheime informatie aan de Amerikaanse veiligheidsdiensten. Premier Theresa May zal de Amerikaanse president Donald Trump hier later op aanspreken tijdens de NAVO-bijeenkomst in Brussel. May brengt Trump zelf niet in verband met de lekken.

De woede bij de Britten was van de gezichten af te lezen. De Amerikanen deelden onder meer twee foto's met de pers, die werden gepubliceerd door The New York Times en CBS. Op de foto's zijn onder andere de overblijfselen van een rugzak en wat gereedschap te zien. Door het te vroeg vrijgeven van de foto's zouden de handlangers van de dader kunnen doorkrijgen dat er naar ze gezocht wordt. Als gevolg zouden ze kunnen vluchten of bewijsmateriaal kunnen vernietigen.

Over de lekken had de burgemeester van Manchester gisteren al geklaagd bij de Amerikaanse ambassadeur. Ondanks de toezegging dat er niet meer gelekt zou worden, gebeurde dit toch weer opnieuw. Dit werd duidelijk door de publicatie van vier vertrouwelijke foto's door The New York Times.

Een soortgelijke kwestie speelde ook al na de terroristische aanslagen in Londen van 7 juli 2005. Het zou volgens buitenlanddeskundige Jeremy Shapiro om een cultuurverschil gaan tussen Amerikaanse en Britse journalisten. Hij vermoedt dat de Britse media de foto's ook wel hebben gekregen, maar ze uit zorgvuldigheid niet zouden hebben gepubliceerd. Hij maakt zich zorgen over de informatiestop aan de Amerikanen, omdat hierdoor ook de levering vanuit Amerika stopt. De schade die hiervan het gevolg is zou groter zou kunnen zijn dan de schade die zou ontstaan door te blijven leveren.

Bronnen

[bewerken]