Naar inhoud springen

Britse premier kondigt vervroegde verkiezingen aan

Uit Wikinieuws

18 april 2017 

De Britse premier Theresa May heeft in een toespraak nieuwe verkiezingen aangekondigd. De vervroegde verkiezingen gaan door op 8 juni. Het kabinet-May geeft er de brui aan.

Volgens May zijn de verkiezingen noodzakelijk om het land de nodige zekerheid, stabiliteit en veiligheid te garanderen voor de volgende jaren waarin de geplande brexit concreet zal worden gemaakt.

In het parlement wordt een motie ingediend. Die heeft een tweederde meerderheid nodig om te worden aanvaard. Jeremy Corbyn van Labour liet al weten in te stemmen met nieuwe verkiezingen en garandeert dat zijn partij "een waardig alternatief zal bieden voor deze regering die er niet in slaagde de economie te doen heropleven en enorme besparingen doorvoerde". Nicola Sturgeon van de Scottish National Party: "May plaast het belang van haar partij boven het belang van het land". Theresa May van haar kant haalde hard uit naar Labour, Liberal Democrats en de SNP: "De keuze gaat tussen een sterk leiderschap van mij, of een zwakke coalitieregering van de LibDems, SNP en Labour".

Volgens Europees parlementslid en tevens Brexit-onderhandelaar Guy Verhofstadt is dit een kans voor het Verenigd Koninkrijk om te bepalen welke relatie ze in de toekomst nog willen hebben met de Europese Unie.

Bronnen

[bewerken]