Naar inhoud springen

Britse koningin Elizabeth rouwt om overleden paus

Uit Wikinieuws

3 april 2005 

Iets over middernacht is vanuit Buckingham Palace een reactie van de Britse koningin Elizabeth II gekomen op het overlijden van paus Johannes Paulus II.

De koningin sprak haar diepe rouw uit over het overlijden van Johannes Paulus II en herdacht vooral zijn inspanningen voor de wereldvrede en goodwill. Daarnaast sprak ze over de inspanningen die de paus leverde om de Rooms-Katholieke Kerk en de Anglicaanse Kerk nauwer tot elkaar te brengen. Hij was de eerste paus in de geschiedenis die in 1982 een bezoek bracht aan het land.

Rowan Williams, de aartsbisschop van Canterbury en spiritueel leider van de Anglicaanse Kerk, herdacht de overleden paus als een "gelovige en gebedsvolle vriend".

De zoon en troonopvolger van de koningin, prins Charles, sprak over zijn leuke en speciale herinneringen die hij had aan de paus toen die Charles ontmoette in Rome en in het Verenigd Koninkrijk. In zijn eigen communiqué had de prins het ook over zijn dood als een groot verlies. Net als zijn moeder herinnert de prins zich de inspanningen van de paus voor de wereldvrede, maar herinnert hij zich de paus ook als iemand met een warme persoonlijkheid.

Bronnen[bewerken]