Britse banken gedeeltelijk genationaliseerd
8 oktober 2008
De Britse overheid gaat over tot een gedeeltelijke nationalisering van het Britse bankwezen. Om de druk op de banken te verlichten is er tot 50 miljard Britse Pond beschikbaar om een aandelenbelang te nemen in de diverse banken. Daarnaast wordt 250 miljard Britse Pond beschikbaar gesteld door de Bank of England om commerciële kredieten als hypotheken en leningen te verstrekken.
De actie volgt op twee dagen waarbij het vertrouwen in diverse banken volledig leek te verdwijnen. Zowel RBS, de een na grootste bank van het land, als HBOS, dat op de nominatie staat te worden overgenomen door Lloyds TSB, daalde gisteren meer dan 40% in waarde.
De onzekerheid rondom de banken is nog niet helemaal verdwenen. Beleggers wachten op details over de manier waarop banken gebruik maken van het aanbod van de overheid.
In het plan staat dat banken hebben afgesproken voor het eind van het jaar de kapitaalbasis met GBP 25 mrd pond te versterken. Hoe de banken dat willen doen, is geheel aan henzelf. Als ze de overheid niet nodig hebben, dan is dat prima, maar het geld is in ieder geval beschikbaar, zo maakte minister van Financiën Alistair Darling vanochtend duidelijk.
Het totale fonds van 50 miljard pond wordt aangeboden aan acht commerciële banken en hypotheekbanken: Abbey, Barclays, HBOS, HSBC, Lloyds TSB, Nationwide, Royal Bank of Scotland en Standard Chartered.
De onderhandelingen over het plan hebben tot vroeg in de morgen geduurd. Sommige banken, zoals HSBC en Abbey (Santander), hebben de stormen van de kredietcrisis veel beter doorstaan dan andere. Het wordt minder waarschijnlijk geacht dat deze banken voor de aandelenoptie zullen kiezen. Dit betekent immers een enorme verwatering van het aandelenkapitaal. Op de Londense beurs werd woensdag met gemengde gevoelens gereageerd op het reddingsplan. Het aandeel RBS steeg 13%, HBOS won 20% en Lloyds TSB ging 5% vooruit. Barclays daalde echter 3,4% en HSBC verloor 3,1%.
De Britse minister van Financiën Alistair Darling zei dat het reddingsplan nodig is om het vertrouwen in Britse banken te herstellen en het bancaire systeem weer op gang te brengen. Hij sloot verdere maatregelen niet uit. 'We zullen alles doen wat nodig is. Ik denk dat regeringen in de hele wereld dat moeten doen. Dit is een cruciale stap voorwaarts.' Darling voerde samen met de Britse centralebankpresident Mervyn King afgelopen maandagavond met bankiers crisistalk over de onrust in de financiële sector. Toen werd besloten dat Britse banken steun zouden krijgen van de overheid om een ineenstorting te voorkomen. Mogelijk verlaagt de Bank of England donderdag de rente, om de markt verder te ondersteunen. De Europese Commissie zei op de hoogte te zijn gesteld van de plannen van de Britse regering. De EC zal snel besluiten of de steun wordt goedgekeurd.
Bronnen
[bewerken]- Financieel Dagblad, "Britse banken gedeeltelijk genationaliseerd", 8 oktober 2008