Naar inhoud springen

Brexitverdrag goedgekeurd door EU-leiders

Uit Wikinieuws

25 november 2018 

Positie van het VK (oranje) binnen de rest van de EU (blauw)

Tijdens een top in Brussel hebben 27 EU-leiders vandaag formeel ingestemd met de Britse uittreding op 29 maart aanstaande. Ook is er een begin gemaakt met de afspraken voor de toekomstige relatie tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk na de brexit. De Britse premier May was ook bij de top aanwezig. Deze keer was ze er niet als vertegenwoordiger van een EU-lidstaat, maar als speciale gast. Ze kreeg daarom een aparte stoel naast EC-voorzitter Jean-Claude Juncker. Juncker benadrukte dat het huidige akkoord "het enige mogelijke" is. Hij zei tevens bij zijn aankomst dat het een trieste dag was, en geen dag om iets te vieren. Ook verschillende EU-leiders zoals Angela Merkel en Mark Rutte gaven te kennen het Britse vertrek uit de EU te betreuren.

Er was afgelopen week nog één obstakel: Spanje vond dat het met het akkoord na de brexit te weinig zeggenschap overhield op Gibraltar en dreigde daarom de deal te blokkeren. Inmiddels is deze kwestie opgelost.

Hiermee is er weliswaar één horde genomen op weg naar de Britse uittreding, maar de grootste moeten vermoedelijk nog komen. Het akkoord moet namelijk volgende maand eerst nog door het Lagerhuis van het Verenigd Koninkrijk. Hier zitten veel tegenstanders van het akkoord, zowel in het kamp van de "brexiteers" (die het akkoord te slap vinden, waardoor het Verenigd Koninkrijk volgens hen te dicht tegen de EU blijft aanleunen) als in het anti-brexit-kamp. Ten slotte moet het akkoord, als het door het Lagerhuis komt, vervolgens ook nog worden goedgekeurd door het Europees Parlement. Het is dus al met al nog erg afwachten de komende maanden. Veel Europese regeringsleider hebben er bij de Britse parlementsleden op aangedrongen om het akkoord goed te keuren, om te voorkomen dat de brexit uitloopt op een chaos. Ze hebben ook aangegeven niet nog eens opnieuw met het Verenigd Koninkrijk te zullen gaan onderhandelen indien het Britse Lagerhuis het akkoord afkeurt.

Bronnen

[bewerken]