Brexit-noodwet nu ook goedgekeurd door Britse Hogerhuis

Uit Wikinieuws

7 september 2019 

Premier Johnson overlegt met de Welshe minister Mark Drakeford (en) over de brexit (juli 2019)

Nadat het Lagerhuis woensdag al instemde, heeft vandaag ook het Britse Hogerhuis groen licht gegeven voor de noodwet die een no-deal-brexit op 31 oktober moet voorkomen. de wet zal begin volgende week worden getekend door koningin Elizabeth. Het scenario van een "harde brexit", dat door alle ontwikkelingen de laatste tijd steeds waarschijnlijker leek te worden, is hiermee voorlopig weer even van de baan.

Het aannemen van de noodwet betekent opnieuw een forse tegenslag voor premier Boris Johnson. Eerder deze week verloor zijn regering al de krappe meerderheid van één zetel in het Lagerhuis, doordat parlementslid Philip Lee (en) overliep naar de Liberaal-Democraten. Ook andere prominente politici zijn de Britse premier deze week afgevallen, onder wie Boris Johnsons eigen broer Jo Johnson, die opstapte als parlementslid en staatssecretaris. Boris Johnson zette zelf ook een aantal mensen uit zijn eigen partij, onder wie Nicholas Soames, die de kleinzoon is van Winston Churchill. In een reactie haalde Soames fel uit naar Johnson.

Meteen nadat het Lagerhuis de uitstelwet woensdag goedkeurde, zei Johnson dat op 15 oktober opnieuw algemene verkiezingen te willen houden. Hiervoor kreeg hij echter onvoldoende steun in het parlement.

Boris Johnson heeft bij zijn aantreden verklaard dat het VK hoe dan ook op 31 oktober de EU zal verlaten, met of zonder deal. Door de nu aangenomen noodwet zal hij waarschijnlijk gedwongen zijn om in Brussel toch opnieuw om drie maanden uitstel van de brexit te gaan vragen. Zelf zegt de Britse premier "nog liever dood in een greppel te liggen".

Bronnen[bewerken]