Naar inhoud springen

Brein aanslag Jakarta ter dood veroordeeld

Uit Wikinieuws

22 juni 2018 

De rechtbank van het district Zuid-Jakarta heeft het brein achter de aanslag in Jakarta in 2016, Aman Abdurrahman (46), ter dood veroordeeld. Het vonnis moet uitgevoerd worden door een vuurpeloton. Bij de aanslag kwamen zeven slachtoffers en twee zelfmoordterroristen om het leven. Een Nederlands medewerker van de Verenigde Naties raakte gewond.

Abdurrahman gaf de opdracht voor de terroristische aanslag vanuit de gevangenis. Ahmad Zaini, hoofdrechter van een rechtbank met vijf rechters, noemde Abdurrahman "zonder enige redelijke twijfel schuldig." Zijn advocaten hebben een week de tijd om in hoger beroep te gaan. Abdurrahman is de spirituele leider van de extremistische groep Jamaah Ansharut Daulah (JAD) die gelieerd is aan Islamitische Staat (IS). Hij wordt al sinds 2010 gevangen gehouden.

Abdurrahman wordt schuldig bevonden voor de organisatie van ten minste vijf andere aanslagen in het land sinds 2016. Nog hetzelfde jaar voerde JAD ook al een zelfmoordaanslag uit in een vestiging van Starbucks, wat wordt gezien als de eerste aanslag in Indonesië die gelinkt kan worden aan IS. Daarnaast wordt hij schuldig bevonden aan de aanslag op een busstation in Kampung Melayu in Oost-Jakarta, de aanslag op een kerk in Samarinda en beschietingen en messteken op politieagenten in Bima en Medan.

Bron[bewerken]

Op de Engelstalige Wikipedia is meer informatie beschikbaar over dit onderwerp, zie het artikel:
Wikinieuws-logo
Wikinieuws-logo
Dit artikel is een gedeeltelijke of complete vertaling van « Indonesian cleric Aman Abdurrehman sentenced to death for 'inciting others to commit terrorism' », afkomstig van Wikinieuws (en) onder licentie Creative Commons Attribution 2.5 in zijn versie van 23 juni 2018.