Naar inhoud springen

Bomaanslag op Syrische bus: meer dan 100 dodelijke slachtoffers

Uit Wikinieuws
Klik hier om zelf een nieuwsartikel te schrijven.

15 april 2017 

Een bomaanslag op een bus in Syrië heeft aan zeker 126 mensen het leven gekost.

Eerder maakte het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten melding van 43 doden. Inmiddels staat het aantal doden op 126, onder wie 68 kinderen.

De bus maakte deel uit van een vluchtelingenkonvooi dat vanuit Idlib op weg was naar de hoofdstad Aleppo. Volgens nieuwsagentschap Sana bevond de bom zich in een auto die naast het parkeerterrein van de bussen stond. De 75 bussen en 20 ambulances transporteerden in totaal 5000 personen. Het konvooi stond gedurende meer dan 24 uur stil, omdat er een dispuut gaande was met terroristische groeperingen. 50 mensen waaronder drie begeleidende medewerkers van het Rode Kruis raakten gewond. De dodelijke slachtoffers zijn onder meer vrouwen en kinderen uit Kefraya (en) en al-Foua’a (en), naast strijders van de rebellen.

De buskonvooien zijn onlangs tot stand gekomen door een akkoord met Qatar en Iran. De Syrische regering zet konvooien in met aanhangers van IS richting rebellengebied, en omgekeerd gebeurt hetzelfde: aanhangers van het Syrisch regime die in rebellengebied verblijven kunnen richting Aleppo.

Het is nog onduidelijk wie er achter de aanslag zitten. De regering en de rebellen geven elkaar de schuld.

Bronnen[bewerken]