Naar inhoud springen

Bom ontploft op metrostation Sint-Petersburg

Uit Wikinieuws
Klik hier om zelf een nieuwsartikel te schrijven.

3 april 2017 

President Poetin komt bloemen neerleggen voor de slachtoffers

Bom ontploft in metrostation Sint-Petersburg

In een metro in het centrum van de Russische stad Sint-Petersburg is omstreeks 14:30 plaatselijke tijd een bom ontploft. De bom zat vermoedelijk in een tas. Het zou gaan om een splinterbom. De metro was net vertrokken van station Sennaja Plosjtsjad en op weg naar het volgende station, technologitsjeski institoet.

Er zijn volgens de laatste berichten 15 doden en 47 gewonden. Enkele mensen overleden op weg naar of in het ziekenhuis. Op een ander metrostation, Plosjtsjad Vosstanieja, is in een brandblusser een tweede bom gevonden, die op tijd onschadelijk kon worden gemaakt. In eerste instantie werd gedacht dat er twee explosies na elkaar waren, maar dit bleek niet te kloppen.

Alle metrostations in Sint-Petersburg zijn gesloten. Het metroverkeer in de stad is in eerste instantie volledig stilgelegd.

De verantwoordelijkheid voor de aanslag is tot dusver door niemand opgeëist. Autoriteiten zeiden in eerste instantie dat het om een terreuraanslag ging, maar trokken dit vervolgens weer in. Er zijn echter berichten over IS-aanhangers die de aanslag vieren door beelden van de slachtoffers te delen. In Sint-Petersburg werd eerst druk gezocht naar twee verdachte mannen. Op een van de bewakingscamera's was een man gezien die snel uit de metro stapt waarin later de bom ontplofte. Hij zou in de metro een tas of rugzak hebben achtergelaten. Deze man heeft zich later bij de politie gemeld en is geen verdachte meer. Volgens nieuwe berichten is de dader een 22-jarige Kirgizische student radicaalislamitische hoek. Kirgizië is een land met veel moslims.

President Poetin heeft verklaard dat de veiligheidsdiensten er alles aan zullen doen om de verantwoordelijken te vinden en te straffen. Hij kwam naar Sint-Petersburg om bloemen neer te leggen voor de mensen die de aanslag niet overleefden.

Update 16 april 2017 

De Russische geheime dienst FSB heeft een nieuwe verdachte aangehouden. De 27-jarige Abror Azimov zou de Kirgizische student Akbarzhon Dzhalilov de opdracht gegeven hebben de bom tot ontploffing te brengen.

Bronnen

[bewerken]