Naar inhoud springen

Boer in Texas besmet met vogelgriep

Uit Wikinieuws

4 april 2024 

In de Amerikaanse staat Texas is een boer besmet geraakt met het vogelgriepvirus, dat hij vermoedelijk heeft opgelopen via koeien die de H5N1-variant hadden. De Amerikaanse CDC heeft de menselijke besmetting maandag bekendgemaakt. De boer zou alleen oogontsteking hebben. Het is in de Verenigde Staten het tweede geval van besmetting met het vogelgriepvirus bij een mens. In 2022 was er ook een geval in Colorado, toen ook met het H5N1-type.

Op verschillende plekken in de VS is op dit moment sprake van vogelgriepuitbraken. Het virus wordt voornamelijk overgedragen door rondtrekkende wilde vogels. Texas heeft de meeste besmettingen (op zeven verschillende bedrijven), naast Kansas, New Mexico, Idaho en eerder al Michigan waar het virus bij een geitenlam werd aangetroffen. Vooral oudere koeien zijn besmet. Ca. 10% van de op de bedrijven besmette dieren zou symptomen vertonen. Vooralsnog lijkt er geen sprake van een grote toename in de sterfte.

Volgens de Amerikaanse autoriteiten en virologen vormt het vogelgriepvirus vooralsnog geen reëel risico voor de bevolking. Het blijft echter zaak voldoende alert te blijven, aangezien het virus nu duidelijk op melkvee blijkt over te springen en uit de nieuwe gevallen blijkt dat koeien ook elkaar ermee kunnen besmetten.

Bronnen[bewerken]