Naar inhoud springen

Boeing stelt eerste testvlucht Starliner uit

Uit Wikinieuws
Een artistieke voorstelling van een Boeing-Starliner met servicemodule

21 maart 2019 
Boeing heeft de onbemande testvlucht van hun ruimtecapsule Starliner uitgesteld tot augustus. De vlucht stond voor eind april of begin mei gepland. Voor het uitstel is geen duidelijke reden opgegeven. De Starliner is een van de twee commerciële ruimteschepen die met steun van NASA zijn ontwikkeld om ruimtevaarders naar het ISS te vervoeren. Eerder deze maand voerde NASA’s andere Commercial Crew-partner SpaceX met succes een onbemande eerste testvlucht met de Crew Dragon uit.

Het nieuws van het uitstel komt in een week waarin Boeing meer tegenslag te verwerken heeft. Zo wordt de Boeing 737 MAX aan de grond gehouden en bleek Boeing zijn eigen vliegtuig te hebben goedgekeurd. Ook besloot NASA te onderzoeken of de eerstvolgende testvlucht van hun Orion-capsule met hulp van twee commerciële raketten rond de Maan kan worden gelanceerd, omdat Boeing bij de reeds flink vertraagde ontwikkeling van het NASA’s “superraket” het Space Launch System die daarvoor is bedoeld nog meer vertraging opliep en die raket niet in juni 2020 gereed kan zijn. Ook legde het congres vorige week de ontwikkeling van de Exploration Upper Stage, een doorontwikkelde tweede trap van het Space Launch System, voorlopig stil door het daarvoor gereserveerde bedrag naar de problematisch verlopende ontwikkeling van de eerste rakettrap te schuiven.

Door het uitstellen van de eerste Starliner-vlucht naar augustus is niet duidelijk wanneer de bemande testvlucht zal plaatsvinden. Deze stond namelijk ook voor augustus gepland, maar het is uitgesloten dat beide vluchten binnen het tijdsbestek van een maand kunnen plaatsvinden.

Bronnen[bewerken]