Naar inhoud springen

Boeing 737-201 stort neer in Cuba, meer dan 100 doden

Uit Wikinieuws
Het gecrashte toestel in maart 2011

19 mei 2018 

In Cuba is gisteren een Boeing 737-201 Advanced neergestort enkele minuten nadat hij was opgestegen vanaf José Martí International Airport, bij de hoofdstad Havana. Het toestel was onderweg naar Frank País Airport (en), toen het nabij Santiago de las Vegas (en) in de lucht vlam vatte en vervolgens neerstortte in een maniokveld.

Het toestel was door Cubana de Aviación gehuurd van Aerolineas Damojh (Global Air (en)), een kleinere luchtvaartmaatschappij. Het is gemaakt in juli 1979 en was dus al behoorlijk oud.[1] Enkele maanden geleden werd het nog na een keuring goed bevonden.

Volgens de laatste berichten waren er 104 passagiers en zes bemanningsleden aan boord. De meeste passagiers waren Cubanen. De bemanningsleden kwamen echter uit Mexico. Onder de passagiers waren vijf mensen van buiten Cuba, onder meer uit Argentinië. Het Argentijnse ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigt de dood van twee Argentijnen. Er zijn voor zover bekend drie overlevenden. De drie vrouwen zijn naar een ziekenhuis gebracht, hun toestand is nog steeds kritiek volgens de laatste berichten.

President Diaz-Canel heeft de rampplek bezocht. In Cuba zijn twee dagen van nationale rouw afgekondigd. De vliegramp wordt nader onderzocht door de Cubaanse autoriteiten, die daarbij hulp krijgen van Mexicaanse onderzoekers.

Het is de op een na dodelijkste vliegramp ooit in de Cubaanse geschiedenis, na het neerstorten van de Russische Ilyushin Il-62 in september 1989.

Bronnen[bewerken]