Bob Diamond ondervraagd door Brits parlement

Uit Wikinieuws
Klik hier om zelf een nieuwsartikel te schrijven.
Bob Diamond op het World Economic Forum in januari 2012.

4 juli 2012 
Bob Diamond, van september 2010 tot 3 juli jongstleden bestuursvoorzitter van de bank Barclays, werd vandaag in het Britse Lagerhuis ondervraagd door de Treasury Select Committee (TSC). Op donderdag 5 juli 2012 zal ook Marcus Agius, die eveneens tot voor kort in het bestuur van Barclays zat, worden ondervraagd.

De TSC bestaat uit Andrew Tyrie, Michael Fallon, Mark Garnier, Stewart Hosie, Andrea Leadsom, Pat McFadden, Andy Love, John Mann, George Mudie, Jesse Norman, Teresa Pearce, David Ruffley en John Turso. Zij verrichten een parlementair onderzoek naar het Barclays-schandaal: eind juni 2012 kreeg de bank een boete van 290 miljoen pond opgelegd wegens gesjoemel met cijfers. Werknemers van de bank zouden de organisaties Libor en Euribor van 2005 tot 2009 verkeerd geïnformeerd hebben, zodat het leek alsof de bank er financieel beter voor stond dan werkelijk het geval was. Diamond maakte sinds 1997 deel uit van het bestuur. Op 29 juni 2012 weigerde hij zijn ontslag in te dienen, hetgeen tot veel ophef leidde. Op 3 juli 2012 besloot hij alsnog ontslag te nemen en de daaropvolgende dag werd hij ondervraagd.

Tijdens het verhoor zei Diamond niet van het gesjoemel op de hoogte te zijn geweest. Hij bood zijn excuses aan, maar ontkende alle schuld. Volgens de financieel-nieuwsorganisatie Bloomberg daalde het door Libor gepubliceerde rentetarief van Barclays in 2008 plotseling, kort nadat Diamond een telefoongesprek had met Paul Tucker, die namens de Bank of England de zorg draagt voor de financiële stabiliteit in Engeland. Uit een uitgelekte memo zou blijken dat Tucker destijds toestemming had gegeven aan Diamond om de cijfers te manipuleren. In de memo - daterende van 29 oktober 2008, de dag van het gesprek - doet Diamond verslag van het gesprek. Zo schrijft hij:

Quote begin
...a number of senior figures within Whitehall [questioned] why Barclays was always toward the top end of the Libor pricing. [...] I asked if he could relay the reality, that not all banks were providing quotes at the levels that represented real transactions...

[1]
Quote einde

Diamond vreesde dat Barclays vanwege de economische crisis en de daarbij behorende problemen genationaliseerd zou worden, iets wat een mogelijke investering vanuit het Midden-Oosten in de weg zou staan. In de memo schrijft hij dat banken cijfers kunnen manipuleren om zo de illusie te wekken dat het goed gaat. Volgens Diamond suggereerde Tucker in dat gesprek niet dat Barclays dat (ook) zou kunnen of moeten doen.

Bronnen[bewerken]


Verwijzingen[bewerken]

  1. De uitgelekte memo, geschreven door Bob Diamond op 29 oktober 2008 op telegraph.co.uk. Geraadpleegd op 5 juli 2012.