Blok waarschuwt ook Cariben voor buitenlandse inmenging

Uit Wikinieuws
Klik hier om zelf een nieuwsartikel te schrijven.

21 maart 2018 

Blok waarschuwt ook Cariben voor buitenlandse inmenging

Stef Blok, de onlangs geïnstalleerde minister voor Buitenlandse Zaken, heeft de Notitie Geïntegreerde Buitenland- en Veiligheidsstrategie naar de Tweede Kamer gestuurd, waarin hij in Doel 9: Borgen van de economische veiligheid ook de Caribische eilanden in het Nederlandse koninkrijk waarschuwt waakzaam te zijn voor buitenlandse inmenging.

De kans dat dit gebeurt is vooral groot wanneer er overnames worden gedaan door bedrijven uit landen die meer politieke invloed willen krijgen op de eilanden. Er wordt vooral gedacht aan overnames in de energiesector, de telecom en van het havenbedrijf. Wanneer de eilanden grip op die sectoren verliezen, zou dat de openbare orde kunnen schaden, tot afhankelijkheid kunnen leiden en vitale processen kunnen bedreigen. Een toenemende buitenlandse invloed in het gebied is nu vooral merkbaar vanuit China.

Quote begin
Economische instrumenten worden vaker ingezet voor politieke beïnvloeding. Deze inzet betreft nadrukkelijk ook de vitale onderdelen van de Caribische gebiedsdelen omdat zij vanwege hun geringe omvang relatief kwetsbaar zijn voor regionale instabiliteit, ongewenste buitenlandse overnames en handelsverstoringen.

— Notitie van minister Blok
Quote einde

Bronnen[bewerken]