Naar inhoud springen

Black lives matter: wereldwijd protest tegen racisme en politiegeweld

Uit Wikinieuws

8 juni 2020 

De verontwaardiging leidde aanvankelijk tot gewelddadige protesten.

In de hele wereld worden de laatste dagen protestdemonstraties gehouden tegen racisme en politiegeweld, als reactie op de dood van George Floyd in Minneapolis op 25 mei. De 46-jarige Floyd, die van Afro-Amerikaanse herkomst was, stierf nadat de 44-jarige politieagent Derek Chauvin met zijn knie meer dan acht minuten op Floyds nek leunde, terwijl Floyd geboeid op straat lag. Na de aanvankelijk gewelddadige betogingen, die gepaard gingen met plunderingen en nieuw politiegeweld, verliepen de protesten in de VS op 6 en 7 juni overwegend vreedzaam.

Ook elders in de wereld worden demonstraties gehouden, onder meer in Australië en Nieuw-Zeeland. In Europa werd betoogd in onder meer Berlijn, Londen, Amsterdam en Brussel. In de Britse stad Bristol werd zondag een standbeeld van de 17e-eeuwse slavenhandelaar Edward Colston door demonstranten omvergetrokken en in de rivier de Avon gegooid.

Belgische virologen vreesden dat de samenscholingen voor nieuwe besmettingen zouden zorgen in de coronapandemie. Om diezelfde reden oogstte Amsterdams burgemeester Femke Halsema heftige kritiek omdat de betoging werd gedoogd.

Vanuit politieke hoek werden in de Verenigde Staten hervormingen van het politie-apparaat in het vooruitzicht gesteld.

Bronnen[bewerken]