Binnenvaartschip ramt monumentale woning aan Zaan

Uit Wikinieuws
The House on the River Zaan in Zaandam, Claude Monet
"The House on the River Zaan in Zaandam" door C. Monet

16 januari 2010 

Vanochtend omstreeks half acht voer een binnenvaartschip een woning aan de Oostzijde van Zaandam binnen. Er vielen geen gewonden, maar het pand is zwaar beschadigd. Bouw- en woningtoezicht van de gemeente Zaanstad bekijkt of het pand nog bewoonbaar is.

De monumentale woning aan Oostzijde 221, die ook bekend is van het schilderij 'The House on the River Zaan in Zaandam' van Claude Monet, werd bewoond door de familie De Ruiter. Zij waren thuis en kwamen met de schrik vrij, maar enkele muren en kozijnen zijn ontzet. De gemeente heeft de familie tijdelijk een ander onderkomen gegeven.

Het 600 ton zware vrachtschip, de 'Impuls' van T. de Jong & Zn Vof Papendrecht, had vlak bij de Prins Bernhardbrug een bocht moeten maken maar voer rechtdoor. De waterpolitie en het Korps Landelijke Politiediensten onderzoeken hoe dit ongeluk heeft kunnen gebeuren en de schipper is inmiddels gehoord. Hoewel politiewoordvoerder Jan Kroese over de toedracht niks kon zeggen, meldt het Noordhollands Dagblad dat het roer van het schip plotseling niet functioneerde, mogelijk doordat het werd geblokkeerd door een stuk ijs. Het schip had geen lading toen het ongeluk zich voordeed. Hoe ernstig de schade aan het schip is, is onbekend.

Bronnen[bewerken]